Uitgaan & Cultuur
Zaterdag 14 september
Open Monumentendag Losser
LOSSER - In het tweede volledige weekend van september wordt elk jaar de landelijke Open Monumentendag georganiseerd. Samen met de deelnemers organiseert de Historische Kring Losser op zaterdag 14 september deze dag in Losser.
Men kan tussen 10.30 en 15.30 uur een bezoek brengen aan de H. Maria Geboortekerk aan de Gronausestraat 4. Deze kerk is in de plaats gekomen van de in 1904 afgebroken kerk aan het Martinusplein, waarvan alleen de toren nog staat. De reden voor de nieuwbouw was de toename van het aantal roomskatholieke inwoners in Losser. De kerk is ingewijd op 3 juni 1902.
Rondleidingen
Om 11.00 uur, 12.30 uur, 13.15 uur en 14.00 uur worden rondleidingen verzorgd door Jos Morsink. Behalve het kerkgebouw, zijn de sacristie alsook de dagkapel in de rondleiding opgenomen. De Hakenbergblaozers, een groep van zeven blazers uit Oldenzaal, is tussen 12.00 en 13.00 uur aanwezig om met een concert de bijzondere klanken van de zelfgemaakte alphoorns te laten klinken.
Uitleg over kerkorgel en orgelconcert door Carlo van den Beld
Het programma ziet er als volgt uit:
Om 13.30 uur uitleg over de tweede speeltafel, onder in de kerk, met aansluitend om 13.45 uur een korte bespeling van het orgel onder in de kerk. Om 14.00 uur uitleg van de werking van het orgel, op de koorzolder met uitleg over de verschillende soorten registers en toetsenborden (met voorbeeld van de verschillen in klank). Om 14.15 uur een kijkje in het orgel, waarbij het publiek de unieke kans heeft om zelf in een orgel te staan. Om 14.30 uur een orgelconcert met een aantal bekende en minder bekende muziekstukken, niet alleen kjerkmuziek en traditionele orgelstukken, maar ook met muziek uit de blues-, pop- en rockstijlen. Om 15.00 uur einde
Fotospeurtocht voor kinderen
Gedurende de dag is er voor kinderen een fotospeurtocht uitgezet. De speurtocht kan ook samen met de (groot)ouders worden ondernomen. Aan de hand van foto’s moet in de kerk naar de aangegeven plekjes en beeltenissen worden gezocht. De deelnemers staat een kleine attentie te wachten.
Fotoserie Tevens wordt aan de hand van een PowerPointpresentatie een fotoserie van het kerkinterieur getoond. Deze serie kwam in 2023 tot stand dankzij een aantal leden van het ‘Fotocollectief Dinkelshoot’.
N.B.: Mocht er sprake zijn van een uitvaart, dan kunnen de genoemde tijden wijzigen.
Ook de Protestantse Kerk aan het Raadhuisplein doet weer mee en is vanaf 10.30 uur die dag geopend voor belangstellenden. Harold Vriesema zal regelmatig het orgel bespelen en is graag bereid ook over het orgel, dat in 1725 is gebouwd, te vertellen. (Volgend jaar wordt dus het 300-jarig bestaan van het orgel gevierd.)
De kerk is, nadat koning Lodewijk Napoleon had bevolen dat men de Martinuskerk op 1 januari 1810 moest teruggeven aan de katholieken, op 23 december 1810 in gebruik genomen. De aanwezige gidsen kunnen u informeren over de kerk en zijn geschiedenis.
Ook het Aleida Leurinkhuis, naast de kerk en met een glazen corridor verbonden met de kerk, is open voor een bezichtiging. Hier is de genealogie werkgroep van de Historische Kring Losser van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig. In de afgelopen vier jaar is de werkgroep Genealogie versterkt met een aantal nieuwe vrijwilligers en is de database gegroeid tot het memorabele aantal van 125.000 personen met ruim 20.000 unieke achternamen.
De nadruk ligt nog steeds op personen uit dorp en marke Losser maar de werkgroep heeft gemerkt dat er niet alleen verbanden zijn met de hele regio Noordoost-Twente, maar ook met immigratiegebieden rondom Weststellingwerf en Steenwijkerwold. Daarnaast zijn er ook veel verbindingen met de aangrenzende gebieden net over de grens met Duitsland. Men zal graag vragen over uw stamboom, foto's of andere genealogische zaken beantwoorden.
Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 16.00 uur een bezoek brengen aan het Geologie Museum, winnaar van de Schatkamerpluym 2022 van de gemeente Losser, aan de Roberinkstraat 3. In het museum kan men verschillende fossielen uit diverse geschiedenisperiodes bekijken; van 150 miljoen jaar geleden tot nu. De tentoongestelde fossielen zijn allemaal in Losser gevonden. De fossielen zijn zo oud dat men zich er geen voorstelling van kan maken, maar hier wel met eigen ogen kan. zien. Het gaat om fossielen van dieren, schelpen en uitgestorven inktvissoorten, welke hier 130 miljoen jaar terug zwommen. Daarnaast heeft men botten van mammoeten en rendieren, welke zo’n 40.000 jaar geleden in de omgeving van Losser hebben rondgelopen. Ook kan men werktuigen van eerdere mensachtigen bekijken.
Bij de steenfabriek de Werklust kan men om 13.00 uur en 15.00 uur mee voor een rondleiding door de steenfabriek. In de fabriek werden ruim een eeuw lang stenen gebakken. Uniek hieraan is dat, op deze uitzonderlijk locatie, ver van de rivieren vandaan, alle productiemiddelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de imposante ringoven met zijn in 1928 gebouwde 45 meter hoge schoorsteen. In 1999 is de Werklust een Rijksmonument geworden. Beroemd zijn de Osse stenen die hier gemaakt werden. De stenen zijn vernoemd naar de laatste eigenaar van de steenfabriek.
Tijdens de rondleiding zal men de geschiedenis van de steenfabriek vertellen en hoe de stenen werden gemaakt. De steenfabriek heeft in 2023 de Schatkamerpluym van de gemeente Losser gewonnen.
In Glane Beekhoek kan men om 14.00 uur deelnemen aan een rondleiding door het Syrisch Orthodoxe klooster St. Ephrem de Syrier. Tijdens de rondleiding wordt men door een pater door het klooster geleid. Men komt onder andere langs de kapel, het mausoleum, de kathedraal en de begraafplaatsen. Daarnaast krijgt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van het klooster. Voor de rondleiding kan men zich om 13.45 uur melden in de ’Dolabani’ zaal achter het klooster. Na een kopje koffie wordt er begonnen met de rondleiding.