Uitgaan & Cultuur

Onderweg naar het bevrijdingsconcert

GEESTEREN - Een jaar geleden ontstonden de eerste ideeën voor een bevrijdingsconcert in Geesteren. Een concert waarin herdenken, beleven en vrijheid vieren centraal zouden moeten staan. In 2015 heeft de Stichting Heemkunde Geesteren een prachtig boek over de oorlog uitgebracht met een schat aan informatie. Hoe mooi zou het zijn om daar iets mee te gaan doen? De verhalen uit de oorlog moeten worden blijven verteld om de herinnering eraan levend te houden. Gaandeweg ontstond een muzikaal programma en begonnen de verhalen uit de oorlog te herleven.

Vijf jaar geleden stond het bevrijdingsconcert ook al in de steigers; destijds om 75 jaar vrijheid te vieren. Vanwege de coronapandemie kon dit concert toen geen doorgang vinden. Met behulp van de werkgroep Muziek en Cultuur (ontstaan vanuit Mijn Geesteren 2030) is nu nieuw leven in dit projectkoor geblazen.

Het koor is in maart onder leiding van José Wesselink gestart met repeteren. Iedere maandag staan zangers en zangeressen van alle generaties te repeteren op een uiteenlopend repertoire. Oude oorlogsliederen zoals Trees heeft een Canadees, maar ook het nog altijd actuele Vrede van Ruth Jacott komen voorbij. De dertig enthousiaste koorleden worden begeleid door een combo bestaande uit toetsen, gitaar en drums. Het projectkoor zingt ook samen met de muziekvereniging.

De fanfare bereidt zich met dirigente Alike Jonkman voor op een uniek concert. In de nieuwe school klinken iedere dinsdag de indrukwekkende klanken van Soldaat van Oranje. Ook wordt geoefend op een swingende medley van de Andrews Sisters. Samen met de slagwerkgroep onder leiding van Marcel van Nieuwland wordt de oude mars Holland Jubelt gespeeld. Deze mars was in de dagen na de bevrijding in 1945 veelvuldig te horen.

Na een intensieve oefenperiode en voorbereiding is het dan op 3 mei om 20.00 uur eindelijk zover. In Zaal Kottink vindt het bevrijdingsconcert plaats met muziek en verhalen uit de oorlogsjaren in Geesteren. Ondersteund met beelden uit het verleden, beschikbaar gesteld door de Heemkunde. In het bevrijdingsconcert worden slachtoffers van de oorlog herdacht en wordt de betekenis van vrijheid doorgegeven aan toekomstige generaties.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Zaal Kottink en kosten € 7,50 (inclusief een kopje koffie/thee).