Uitgaan & Cultuur

Spannend jeugdboek van oud-Tubbergenaar Martijn Visscher

M en M en het lege doek

BOEKENNIEUWS - “Verder rijdend geeft opa aan dat we twee van de drie molens wel kunnen laten voor wat ze zijn omdat we zo duidelijk op zoek zijn naar een papiermolen: 'Watermolen De Mast in Vasse was een korenmolen en Watermolen Frans was vooral een graanmolen.' We begeven ons dan ook naar Watermolen Bels nabij het dorpje Mander. Het complex ligt aan de Mosbeek, een klein riviertje dat hier door het landschap slingert. Watermolen Bels is rond 1725 in eerste instantie gebouwd als papiermolen. Toen het echter minder ging met de papierindustrie is er een tweede molen naast gebouwd, watermolen Frans, in beginsel voor het malen van Chichorei, een soort nepkoffie. Bels is uiteindelijk ook verbouwd tot korenmolen, maar in het begin werd hier dus papier gemaakt. We parkeren de auto op de zanderige parkeerplaats onder de bomen en lopen via een klein bruggetje het terrein op. Links zien we het oude gebouw dat als theeschenkerij in gebruik is, rechts ontwaren de kinderen een leuke speeltuin waarvan ze al meteen bedenken dat ze daar straks wel even de benen willen strekken. Voorbij het hoofdgebouw zien we al snel het schoepenrad van de watermolen. Het reusachtige houten rad draait rond door de kracht van het stromend water van de Mosbeek.”

'Half geld, halve poal'

Het vorenstaande betreft een passage uit het recent verschenen boek van Martijn Visscher (1970). En niet alleen komt watermolen van Bels aan de orde, maar ook café Bats onder de toren, zuivelfabriek De Eendracht, de Sint Pancratiusbasiliek, De Man van Mander, De Eeshof, De Bleek, De Kroezeboom etc. Hoe knap is het om in een verhaallijn van een jeugdboek ook nog eens vele historische wetenswaardigheden van Tubbergen te beschrijven. Zelfs het legendarische 'half geld, halve poal' blijft niet onvermeld.

Tubbergen

Martijn is geboren en getogen in Tubbergen en woont met zijn vrouw en twee kinderen Maxim en Marina in Zeist alwaar zijn eerste boek ‘M en M en de Seyster Piraten’ zich afspeelt. Nu een boek waarin de jonge tieners Marnix en Marinka het dorp Tubbergen op z’n kop zetten in een poging het bijna vergeten mysterie van een groot aantal verdwenen schilderijen te ontrafelen. In een avontuurlijke reis langs markante plekken in en om het dorp, zowel uit het heden als het verleden, maken ze kennis met de dorpelingen, lokale gebruiken en de Twentse taal.

Veel research heeft Martijn verricht om bestaande locaties te koppelen aan historische gebeurtenissen. En uiteraard om het vervolgens een passende plaats te geven in de verhaallijn. Daarbij zijn de locaties vrijwel net zo belangrijk zijn als het verhaal en de personages zelf. Door dat alles ontstaat er een spannend avontuur met de couleur locale van Tubbergen.

De band met zijn geboortedorp is en blijft groot. Na zijn conservatoriumopleiding en het daaropvolgend theaterbestaan werkt Martijn inmiddels alweer vele jaren voor een bioscooponderneming. De inspiratie om een boek te schrijven, komt mede voort uit zijn kinderen. Aangezien het lezen voor hen niet de meest favoriete bezigheid was, bedacht Martijn om zelf maar eens een boek te gaan schrijven waarin zijn kinderen een hoofdrol spelen. En met succes! Bovendien streefde hij er naar om herinneringen aan het verleden te behouden. Als zodanig meldt Martijn in zijn boek o.a.: “Niet onvermeld wil ik echter ook de website van Stichting Heemkunde Tubbergen laten, alwaar vele foto's zijn te vinden van Tubbergen uit de afgelopen eeuw. Ik koester warme gevoelens bij hun door mij gedeelde wens de rijke historie van Tubbergen levend te houden.”

Boek

Met veel plezier heb ik het boek gelezen dat Martijn 13 oktober jl. voor me heeft gesigneerd: 'Voor Martin, Heel leuk je te zien! Groet Martijn Visscher'. Martijn was in Tubbergen op bezoek bij zijn vader 'opa' en broer Roderik 'oom Rik'. Ook zij spelen een prominente rol in het boek evenals zijn nichtje Esmee (Erma). 'M en M en het lege doek', met Isbn 9789464894561, telt 134 blz. en is te bestellen via de uitgeverij www.boekscout.nl en uiteraard ook verkrijgbaar bij de boekhandel.

Martin Paus