Uitgaan & Cultuur
Een gouden erepenning, een gouden boek, een kunstwerk en drie prachtige reünies
Jubilerend Carmel schrijft historie met bijzondere feestelijkheden in één weekeinde
OLDENZAAL - Een gouden erepenning van de stad Oldenzaal, een jubileumboek in goud en een kunstwerk met een gouden rand. Het kon vrijdagmiddag niet op voor het Twents Carmel College in de hal van het Oldenzaalse stadhuis. Want daar werd de officiële jubileumreceptie gehouden van het 100-jarige Carmellyceum. Tegelijkertijd werd het 75-jarig bestaan herdacht van de locatie aan de Potskampstraat en van het 50-jarig bestaan van de locatie De Thij.
En dat betekende dus goud in vele varianten, zelfs tot en met een chocoladeletter in de vorm van een gouden C van Carmel. Dat was het extra cadeautje voor Karin van Oort, de voorzitter van het college van bestuur van alle 60 Carmelscholen in heel Nederland, voor Marjan Weekhout, de rector van het Twents Carmel College en voor Patrick Welman als burgemeester van Oldenzaal. Maar het belangrijkste cadeau daarbij was het jubileumboek over 100 jaar Carmel. Zij kregen dat uit handen van Alphons Weierink, de voorzitter van de tien leden redactiecommissie die bijna anderhalf jaar druk is geweest om dat lijvige boekwerk tot stand te laten komen.
Betekenis
Eerder al verraste burgemeester Welman rector Marjan Weekhout door het Twents Carmel College de gouden erepenning van de stad Oldenzaal toe te kennen. En deze gouden onderscheiding viel in goede aarde. Niet alleen bij de rector maar ook bij alle andere aanwezigen in de stadhuishal. Een spontaan applaus onderstreepte de instemming. Burgemeester Welman vertelde waarom de gouden erepenning was toegekend. “Niet alleen vanwege de bijzondere mijlpaal met het 100-jarig bestaan”, aldus Welman, “maar vooral ook vanwege de grote betekenis die de school heeft gehad voor Oldenzaal en zelfs heel Twente.”
Historie tot leven
Hij refereerde eraan dat het Twents Carmellyceum in 1923 de eerste katholieke school was voor voortgezet onderwijs in heel Twente. De leerlingen kwamen uit heel Twente. Het Carmel was een initiatief van de paters Karmelieten uit Zenderen onder aanvoering van pater Titus Brandsma. Ruim 75 jaar bepaalden de paters mede het beeld op school als docenten. De invloed van deze paters op het onderwijs op school komt ook uitgebreid aan bod in het jubileumboek dat 300 pagina’s telt en bijna twee kilo zwaar is. De redactie van het jubileumboek telt vijf journalisten en vijf (oud-)docenten. Met bijdragen van tal van andere betrokkenen is een uniek ‘lees- en kijkboek’ ontstaan, vertelde Alphons Weierink. ”Een boek dat de rijke historie van het Carmel tot leven brengt aan de hand van verhalen, beschouwingen en interviews in combinatie met veel en vaak unieke foto’s.”
Hart en ziel
Weierink vertelde dat het voor de redactie een grote eer was om te hebben mogen meewerken aan het jubileumboek en dat ze op die manier een steentje heeft mogen bijdragen om van het eeuwfeest iets bijzonders te maken. “En we hebben dat met hart en ziel gedaan.” Karin van Oort, Marjan Weekhout en Patrick Welman konden vervolgens met eigen ogen het resultaat zien. Het allereerste exemplaar was eerder deze week in Nijmegen door Alphons Weierink uitgereikt aan Gerard Bartelink. Deze oud-leerling en oud-leraar klassieke talen van het Carmel is net zo oud als de jubilerende school. Hij was zeer vereerd om het eerste jubileumboek te mogen ontvangen.
De oplage van het boek is 1600 exemplaren. Meer dan 1150 werden bij voorintekening verkocht. Daarmee is het jubileumboek van het Carmel het meest bij voorbaat verkochte boek van Boekhandel Broekhuis die de uitgifte verzorgde. De overige exemplaren zijn te koop in de verschillende boekwinkels in de regio van Broekhuis, Vako en bij Brummelhuis in zowel Denekamp als in Ootmarsum.
Kunstwerk
Een ander hoogtepunt was de onthulling van een kunstwerk met daarop zo’n 280 bijdragen van leerlingen van de drie jubilerende Carmellocaties.
Met onder meer een zelfportret beeldden zij uit hoe zij hun eigen toekomst voor zich zien. Het zes bij acht meter grote doek heeft een plaatsje gekregen op de grote muur in de stadhuishal.
Reünies
De zaterdag na de jubileumreceptie was de dag van de grote reünies. Op alle drie jubilerende Carmelscholen in Oldenzaal ontmoetten oud-leerlingen en -leraren elkaar. Met 3000 bezoekers was de animo voor de reünie van het Carmel aan de Lyceumstraat verreweg het grootste. Ook bij deze gelegenheid werden ‘eerste’ exemplaren van het jubileumboek uitgereikt. En wel aan mensen met een bijzondere betrokkenheid bij het Carmel. Dat waren Ton van der Gulik, de prior van het klooster van de paters Karmelieten in Zenderen; Will van Dorst, oud-leraar en oud-rector van het Carmel; Ben Elferink, oud-leerling, oud-leraar en voormalig ‘geweten’ van de school; Patrick van Haren, de huidige locatiedirecteur van het Carmel alsmede aan Maaike Arends en Bart Pegge, zij waren de voorzitters van de organisatiecommissie van de grote Carmelreünie. En ook zij toonden zich zeer verrast en verguld.