Uitgaan & Cultuur
Groot geworden door klein te blijven
De YUB-commissie haalt al dertig jaar de grootste artiesten naar Denekamp tijdens Koningsdag
DENEKAMP – Ondanks dat het pijpenstelen regende kwamen afgelopen zondag 24 maart ’s middags meer dan tachtig in het oranje gehulde mensen bij elkaar op het oude marktplein in Denekamp. Het betrof (oud-)vrijwilligers van de YUB-commissie, de organisatie achter het Koningsfeest Denekamp. Om het dertigjarige jubileum te vieren kwamen ze bijeen voor een reünie. Op het plein waar voor de verjaardag van onze koning straks weer een grote tent verrijst ging de club gezamenlijk op de foto voor de trailer van het Koningsfeest.
'Het budget is nul'
Zoals bij zoveel feesten in Denekamp kwam de organisatie voort uit een club leden van J.C.V. De Greune Köttelpeerkes. Wanneer we bij Concordia zitten, tegenover het plein waar het feest op vrijdag 26 tot en met zondag 28 april a.s. weer zal losbarsten, vertellen oud-voorzitters Benno Hermelink, Arjen Meinders, Patrick Schiphorst, Sander Arendsen, Luuk IJland, Marco Sanderink en huidig voorzitter Stan Schulte hoe het begon: “De YUB-commissie is opgericht als jubileumcommissie voor het 22-jarig jubileum van De Greunen. Voor het feest en andere jubileumactiviteiten moest geld ingezameld worden door de YUB. De YUB betekent in dit geval dus compleet iets anders dan een jonge twintiger/dertiger uit de hogere middenklasse. En het wordt ook anders geschreven.
Om geld in te zamelen werd het idee opgevat om een tentfeest te organiseren voor Denekamp en de omliggende dorpen. Hemelvaart en Koninginnedag kwamen daarvoor in aanmerking. ‘Met Hemelvaart bint wie zelf allemoal an ’t zoepn’, dus werd het Koninginnedag. Er was in Denekamp al wel een Oranjecomité dat in het verleden activiteiten organiseerde met Koninginnedag, maar dat had een verfrissing nodig. ‘Het budget is nul’ kregen we te horen toen het Koninginnefeest georganiseerd moest worden. Er werd toen een partytent van Eilerling uit Duitsland gehuurd. De eerste editie was op 30 april 1994. In de tent stond een podium van 10m2 met een microfoon en een paar bouwlampen. Onder het mom van ‘iedereen is de dag voor Koninginnedag toch vrij en de tent staat er toch al’ werd het vanaf het begin een tweedaags feest op het marktplein. Omdat er nog geen inkomsten waren moesten we voor 1.000 gulden per persoon garant staan. Dat was best spannend, maar de eerste avond om 23.00 uur hadden we alle onkosten er al uit. Uiteindelijk werden alle kosten voor het jubileumfeest gedekt en was het Koninginnefeest zo’n succes dat de YUB-commissie in leven bleef om het Koninginnefeest elk jaar te organiseren.”
Respect veur ’t dialect
In de beginjaren van het Koninginnefeest is een van feestavonden het thema ‘Respect veur ’t dialect’. “Dat was een festival voor dialectbands. De eerste keer waren de Dinkellander Muzikanten de hoofdact. Natuurlijk deden de Denekamper Spatzen altijd mee, maar ook bekende bands als de Heinoos waren er in het begin al bij. In die beginjaren was het voor de organisatie nog wel aanpoten. Zo werkten we nog met glas voordat de plastic bekers kwamen. We hebben weleens de hele vloer vol glas moeten opruimen, er was werkelijk geen glas meer heel. Ook moesten we toen zelf nog met een karretje de biervaten verslepen. Als je pech had was je tussen 21.00 en 23.00 uur ingeroosterd, dan werd er zo hard gezopen dat je een uur lang zware biervaten naar de bars zat te sjouwen. De greunen kregen 5000 euro, maar onder voorwaarde dat ze zelf ook 5000 euro gingen verdienen door bijvoorbeeld kerstbomen te verkopen en dat soort activiteiten. Op een gegeven moment stond de tent er nog een dag en dachten we ‘als de tent toch nog moet staan kunnen we nog wel een feestmiddag invullen. Toen werd het een driedaags feest met op de laatste middag een piratenfestival. Daar hadden we geen hoge verwachtingen van, maar die middag kwamen ze met busjes vol uit de hele regio naar Denekamp. Toen de eerste bezoeker voor honderd euro aan munten bestelde vroegen we of het voor de hele groep was. ‘Nee, veur mie alleen!’ was het antwoord. Die middag was de tent afgeladen vol en sindsdien is het een driedaags festival geworden. Het piratenfestival is bij ons begonnen, daarna werd het georganiseerd in Tilligte en tegenwoordig in Rossum. Willie Oosterhuis van RTV Oost heeft het hier gezien en is er uiteindelijk groot mee geworden. Achteraf hadden we het misschien nooit uit handen moeten geven”, zo blikken de voorzitters terug.
Vierde dag ingelast voor Normaal
Eénmaal was er zelfs sprake van een vierdaags festival, tijdens een van de hoogtepunten van het Koningsfeest toen Normaal Denekamp aandeed. “Al jaren waren we aan het bedelen en smeken of Normaal naar het Koninginnefeest wilde komen. Maar met hun ‘Veldtocht’ hadden ze altijd een vast programma waar geen ruimte meer tussen zat. Tot we na acht jaar contact opeens werden gebeld door hun management. Er was een optreden weggevallen en de vraag was of ze mochten optreden in Denekamp. Dat was twee maanden voor Koninginnedag en we hadden het hele programma al rond. Maar omdat het een kans was die nooit weer kwam hebben we er een vierde dag aan vastgeplakt. Daarvoor zijn we nog naar burgemeester Willeme geweest om hem te overtuigen om een vergunning voor een dag extra af te geven. We gingen toen voor het eerst over naar een vier meter tapsysteem. ‘Kukelekuu!’ klonk het als startschot in de tent. Halfnaakte mensen stonden te ‘høken’ en de strobalen vlogen in het rond. Dat was onvergetelijk.”
Van boottocht naar Ameland en ‘tijdelijk vijfsterrenhotel’ tot artiestenhok blauw van de wiet; alles om de artiesten naar Denekamp te halen
Naast Normaal kwamen er in de afgelopen decennia tal van andere gerenommeerde artiesten naar Denekamp zoals Bökkers, Darkraver, Paul Elstak, Van Velzen, DI-RECT, Gerard Ekdom, Kriss Kross Amsterdam, de Edwin Evers Band etc. Uit de verhalen van de voorzitters blijkt dat dit niet altijd vanzelf ging. “Sommige artiesten hadden bepaalde eisen. Zo hadden we voor een band eens een weekendverblijf in hotel Dinkeloord geregeld. Ze eisten een vijfsterrenhotel. Toen hebben we er bij Dinkeloord op het bord een ster achter geplakt en had Denekamp dat weekend een vijfsterrenhotel. De artiesten komen overal vandaan; er was eens een band ingevlogen vanuit New York, maar we zijn ook eens met een groep naar Ameland geweest om een band die daar vandaan kwam te overtuigen. Dat lukte en we kregen zo’n mooi groot bierglas van hen cadeau. Dat werd natuurlijk een gezellig tripje en de terugweg schommelde de boot dan ook hard heen en weer. Het glas kon enkele keren ternauwernood worden opgevangen. Aan wal werd het glas in een sjaal gewikkeld en achterin de auto gelegd. Terug in Denekamp zei iemand ‘ik bin mien sjaal vergettn’ en greep die sjaal. ‘Pats!’, daar viel het glas kapot op de grond…
Het komt vaak voor dat het voor de artiesten zo gezellig wordt dat ze toch nog in Denekamp blijven overnachten. Sommige bands zijn ook echte rockers met dito aanhang. Zo hadden we eens een jeugdige fan die in het artiestenhok mocht voor een ‘meet & greet’. Tot verbijstering van diens moeder kwam hen een blauwe wietdamp tegemoet toen de deur openging. Later hadden we de ‘Kulrevival’ en ook de eerste speciaalbiermiddag was geweldig. Na het eerste speciaalbiertje gingen de mensen staan en meeklappen, na de tweede stonden ze op de banken en op een gegeven moment waren er wel vijf banken op elkaar gestapeld. De sfeer is altijd gemoedelijk. Er heeft eens iemand zijn hand opengehaald toen hij over de hekken wilde klimmen om op het festivalterrein te komen, maar echt trammelant is er nooit geweest. Het enige dieptepunt was twee jaar geleden toen rapper Bizzey na drie nummers zijn optreden afbrak. Nadat er met bier naar hem werd gegooid riep hij ‘bedankt voor de 15k en ajuus’, waarna hij ervandoor ging.”
Nuchterheidsschema
De smakelijke anekdotes die door de voorzitters op tafel worden gebracht zijn tekenend voor de onderlinge band tussen de YUB-leden. “Vanaf de opbouw op dag 1 is het feest. Je hebt er een grote, hechte vriendengroep bij naast. Iedereen is enthousiast en gemotiveerd, corrigeert elkaar en kan het hebben van elkaar. Daarom loopt het als een tierelier. We hebben nog nooit extra volk hoeven inhuren om te tent op te bouwen. We zijn altijd met een club van een man of dertig waarmee de festivaltent binnen no-time is opgebouwd. En dan begint ook achter de schermen het feest. Zo kwam er na de opbouw weleens een winkelkar met bier vanuit de tegenoverliggende Jumbo en even later liep een vrijwilliger in een beha van de Action over het plein. Maar we zijn wel verantwoordelijk, zo werken we met een ‘nuchterheidsschema’ en ‘laatblijfschema’ zodat we altijd nuchtere mensen achter de bar, jassen en munten hebben staan. ’s Nachts blijven er vrijwilligers slapen in de tent. Alhoewel van slapen niet altijd veel terecht komt. Zo werd er eens een winkelkar met WKD op het podium gezet en een Playstation aangesloten op de beamer voor het megascherm. ‘Jongens succes, jullie redden je wel’, werd er toen gezegd. Na een weekendje weg met de YUB kwam er ook eens op bijzondere wijze een stringetje, na omzwervingen in verschillende koffers en jaszakken, mee naar Denekamp. Het achterliggende verhaal is niet geschikt voor in de krant”, lachen de voorzitters.
Groot geworden door klein te blijven
Waar het Koninginnefeest destijds begon met de Duitse partytent, staat er tegenwoordig een grote festivaltent die plaats biedt aan 2.200 bezoekers per dag. Alles is professioneel ingericht om de artiesten en bezoekers een mooi podium te bieden. Groter worden behoord niet tot de ambities. “Vroeger was het Koninginnefeest gratis toegankelijk en open, zonder hekken. De laatste dag en op Koningsdag overdag is het nog altijd gratis, maar om de grote artiesten te betalen moet er voor de avonden entree gevraagd worden. Dat zijn andere tijden. We zijn een stichting zonder commerciële insteek, als we quitte draaien is het goed. Het is mogelijk om uit te breiden en veel geld te verdienen, maar dan wordt het een festival voor de wijde regio. We hebben nooit extreme risico’s genomen. Dit met dik tweeduizend man is een mooi Koningsfeest voor Denekamp en de omliggende dorpen. We zijn groot geworden door klein te blijven, we zijn meer dan tevreden zoals het nu is”, besluiten de oud-voorzitters eensgezind.
Koningsfeest Denekamp 2024
Het Koningsfeest Denekamp is dit jaar van vrijdag 26 tot en met zondag 28 april. Op vrijdag zijn er optredens van Flemming, Emma Heesters en Harris & Ford. Zaterdag komen Vak Dik Hout en U2two naar Denekamp. De kaartverkoop loopt inmiddels als een trein. Op zaterdagmiddag en zondag is de entree gratis met activiteiten voor jong en oud. Zondag zijn daarbij in de tent optredens van Wir Sind Spitze! en Boh Foi Toch. Voor meer info en tickets kun je terecht op koningsfeestdenekamp.nl of volg Koningsfeest Denekamp op de socials.