Uitgaan & Cultuur

Blikvanger op expositie Kijk op Ootmarsum in museum

Cor Schulten herleeft op schilderij van dochter Corien

OOTMARSUM -  Ze was bang afgewezen te worden en wilde zichzelf daarom een teleurstelling besparen. Daarom meldde Corien Degger-Schulten (56) zich niet aan voor de expositie Kijk op Ootmarsum. Terwijl ze wel een zelfgemaakt schilderij had: van haar vader Cor Schulten. De expositie werd twee weken geleden zonder haar en haar schilderij geopend.

Toch bleef het knagen en ze besprak het schilderij met haar vriendin Karin Arens-Kamphuis. En van het een kwam plotseling alles in een stroomversnelling. Lang verhaal kort: het schilderij met Cor Schulten is nu één van de blikvangers van Kijk op Ootmarsum.
Het schilderij heeft zelfs een ereplaats gekregen: op een hele mooie plek op een schildersezel in het museum van Ton Schulten. Corien Degger kan het allemaal eigenlijk nog niet goed bevatten. “Zo hangt het bij mij thuis en zo staat hij hier in het museum.” Ze legt haar hand liefdevol op het schilderij. “Er zat nog een kras op maar die is vakkundig gerepareerd door Carina Kroeze.”

Broodventer

Cor Schulten; wie van de oudere Ootmarsummers kent hem niet? Hij was de oudste zoon van Marinus en Riek Schulten, brood- en banketbakkerij aan de Ganzenmarkt. Cor was voorbestemd om de bakkerij over te nemen. Samen met Jan ventte hij in zijn jeugdjaren brood uit in Ootmarsum en omgeving. De broden in een grote zak aan de fiets en met een mand aan zijn hand ging hij naar de klanten. Verkopen zat hem in z’n bloed.

“Mijn opa”, herinnert Corien Degger zich, ,”vertelde vaak dat als Cor brood ventte, moet ik een extra oven vol brood bakken.” Maar omdat Cor astmatisch was, bleek de bakkerij geen toekomst voor hem. Hij werd verkoper, onder andere van stofzuigers. Praten kon hij als de beste. Later begon hij met een eigen bedrijf: Accuraat Textielreiniging. In zijn oranje bus trok Cor er op los door de omgeving. Zijn vrouw Riet deed de winkel; aanvankelijk aan de Schiltstraat vervolgens aan de Oostwal.

Mooi beeld

Cor kende vele fysieke tegenslagen en overleed in 1981 op slechts 47-jarige leeftijd. Corien Deggens-Schulten was toen twaalf jaar oud en heeft nog vele dierbare herinneringen aan haar vader. Dat was in 2010 ook de reden om een schilderij van hem te maken. Aan de hand van een foto. “Mijn vader met een mand vol broden en achter hem de fiets met de brodenzak. Ik vond dat zo’n mooi beeld. Ik had in die tijd schilderles bij Ben Kuipers. Ik had er al twee gemaakt toen ik hiermee begon. Het was en is een mooi eerbetoon aan mijn vader. Dit schilderij betekent heel veel voor mij.”

Pofbroek

De foto is gemaakt toen Cor rond de achttien jaar was, dus rond 1953. Cor was met zijn zwarte bakkersfiets met grote broodzak aan het stuur en met zijn pofbroek van velours en zijn broodmand een bekende verschijning in Ootmarsum en omgeving. Opvallend is ook zijn dikke en zwarte haardos met slagen. Corien Degger is erin geslaagd om haar vader op het doek te portretteren zoals hij op de foto en dus in werkelijkheid was. “Dit is Cor Schulten ten voeten uit”. Deze reactie is vaak te horen van bezoekers.

Trots

Het doet Corien Degger goed; ze is er blij mee. “Ik heb zoveel mooie herinneringen aan mijn vader. Op deze manier komt hij weer een beetje tot leven.” De twijfels of het schilderij van haar vader wel past in Kijk op Ootmarsum zijn verdwenen. “De eerste reacties zijn goed. Ik hoop echt dat dit schilderij iets toevoegt. En heel eerlijk gezegd, ben ik nu ook wel een beetje trots: op mijn vader en dat het schilderij in het museum staat. In het museum van zijn jongere broer Ton. Ja, dit doet me echt wat.” Ze zwijgt en kijkt nog maar weer eens naar haar vader op haar schilderij. Haar ogen spreken.

Gratis naar museum tijdens Kerstmarkt

De expositie Kijk op Ootmarsum wordt sinds de opening op 23 november druk bezocht. In totaal zijn er ruim 130 schilderijen en andersoortige (kunst)werken te zien die allemaal een eigen kijk op Ootmarsum geven. Ze zijn te zien op drie locaties: in het museum van Ton Schulten, in de galerie tussen brasserie Rien Schulten en het Cremershuis aan de Marktstraat en in woonzorgcentrum Franciscus.

Komend weekeinde: zaterdag 14 en 15 december, tijdens de Kerstmarkt van Ootmarsum, is het museum gratis toegankelijk. Paul Eertman, één van de kunstenaars die een werk hebben ingestuurd, is dan aanwezig om tekst en uitleg te geven over zijn bijzondere schilderij. Hij heeft er al met al ruim 200 uur aan gewerkt. Er zijn mensen die het werk al de Nachtwacht van Ootmarsum hebben genoemd. Paul Eertman kan daar wel om lachen. “Dit gaat wel heel ver maar het is wel mooi dat mensen dit zeggen. Dan waarderen ze mijn werk zeker. En daar gaat het om.” De expositie is nog tot eind december te zien. De werken worden gebundeld in een boek dat begin volgend jaar wordt gepresenteerd.