Sport & Vrijetijd
Vermakelijke ‘Stadswandeling bij kaarslicht’ in ons eigen Oldenzaal
OLDENZAAL - Als je een keer iets bijzonders in eigen stad wilt doen, is de ‘Stadswandeling bij kaarslicht’ een grote aanrader. Vorige week vrijdag ging er ook een groep mensen op ontdekkingstocht door Oldenzaal. Je hoort dingen over de stad die je misschien nog helemaal niet wist en je komt op plaatsen waar je wellicht ook nooit bent geweest.
Vanuit het nieuwe Hanzehuis, naast Het Palthe Huis, vertrekt de groep onder begeleiding van een stadswacht met lantaarn. Je stapt letterlijk terug in de tijd, want het eerste historische personage uit de achttiende eeuw staat al bij het hek te wachten. Huisknecht Hendrik van de familie Palthe vertelt over de mensen die vroeger in deze buurt woonden. “De heer Palthe, mijn baas, was dominee en pachtheer. Hij had heel veel stukken grond rond Oldenzaal. Het was wel heel bijzonder dat hij dominee in de katholieke Plechelmuskerk was. Toen de broer van Napoleon hier op een dag met zijn koets op de grote markt stond en dit hoorde, liet hij dominee Palthe bij zich komen. Deze kreeg 2000 zilverlingen van hem om zijn eigen kerk te bouwen en dit resulteerde uiteindelijk in de Hofkerk.
Dan komt dokter Michgorius eraan rennen. “Het is 1799 en ik ben dokter en apotheker. Oldenzaal was veel kleiner dan nu en ook veel viezer. We hadden toen nog grachten en die werden nooit schoongemaakt. De tyfus heerste en er waren hier net twee dokters overleden. Daarom mocht ik hier dokter zijn. Iedereen moest bij Koninklijk Besluit ingeënt worden tegen de pokken. Dat kon toen nog. Als je een pokkenbriefje had mocht je gaan en staan waar je wilde. Ik was ook tandarts en zorgde dat baby’s gezond ter wereld kwamen. En ik maakte medicijnen.”
Door de Herdenkingstuin loopt de groep over het Plechelmusplein waar twee Midwinterhoornblazers hun verhaal vertellen. Dan loopt de groep de toren van de Plechelmus binnen, waar niemand minder dan de Heilige Plechelmus zelf hen op staat te wachten. Hij vertelt uitgebreid over zijn leven. Dat hij uit Ierland komt en uiteindelijk samen met een vriend door de Paus beëdigd werd tot bisschop. Hij kreeg de bisschopsring en de staf, maar zei toen dat hij toch liever missionaris dan bisschop wilde worden. Dat mocht wel van de Paus, maar eerst moet hij als bisschop fungeren. Hij stuurde hem naar Pepijn de Derde, de vader van Karel de Grote, wiens biechtvader hij werd. Pepijn had nog wel een Olde Zaal (oude houten hut) waar hij de mensen over het geloof kon vertellen.
In de Steenstraat wacht Hermanna Molkenboer de groep op. “Een hele goede avond en leuk dat jullie hier zijn. Ik ben de directeur van de Molkenboerfabriek. In 1892 kwam mijn man Johan te overlijden en sinds die tijd run ik de stoomweverij. Heel bijzonder in deze tijd natuurlijk. Ik woon hier om de hoek met mijn twee zoons en dochter. Wij ontwerpen mooie fijne stoffen en hebben zelfs het predikaat ‘Koninklijk’ ontvangen. Wist je trouwens dat wij het eerste postorderbedrijf in het land waren? Dat weet niemand, maar het is echt waar. En in mijn tijd was het korset helemaal in. Maar wij, van Molkenboer, hebben dat korset afgeschaft. Dat zit toch helemaal niet lekker? De onderste ribben van de vrouw sneden ze eruit om dat wespenmodelletje te kunnen krijgen. Daardoor hadden veel vrouwen problemen met het darmstelsel, konden ze geen kinderen krijgen of kwamen vroeg te overlijden. Wij doen daar niet aan mee en gebruiken fijne stoffen die rekbaar zijn.”
Tot slot zit Huttenkloas op zijn stoel te wachten bij het oude stadhuis waar hij ooit gevangen zat. “Maken jullie me los?” Hij vertelt zijn verhaal. Dat hij Klaas Annink heet, uit Bentelo komt een hapsneer van een vrouw heeft die graag wilde dat hij samen met zijn zoon verschillende mannen de kop afhakte om hun geld te stelen. Dat liep uiteindelijk niet zo best af en hij werd, net als zijn zoon, geradbraakt. “Elk botje hebben ze gebroken. Mijn vrouw had het veel makkelijker. Die werd gewurgd.”
Als je deze prachtige, bijzondere en leerzame wandeling ook een keer wilt maken, kan je kijken op de website van Het Palthe Huis (www.palthehuis.nl) onder arrangementen. Het kost slechts € 7,50 waarbij een kopje koffie en een afscheidscadeautje inbegrepen zijn. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Op deze website vind je nog veel meer activiteiten die je in Oldenzaal kan doen. Leuke dingen hoef je niet altijd ver weg te zoeken.