Sport & Vrijetijd

Lattropper Peter de Rond rijdt voor de derde keer Parijs-Brest-Parijs in zijn velomobiel

LATTROP -  Peter de Rond is een opvallende verschijning op de weg. Dat komt omdat hij hierbij doorgaans in zijn velomobiel ligt, een ligfiets met een aerodynamisch gevormde carrosserie. In september 2015 stond er een de Dinkelland Visie een artikel hem nadat hij in zijn velomobiel Parijs-Brest-Parijs had gereden. De bijzondere voertuigen zijn zijn passie, zo is hij tevens de eigenaar van Velomobiel Service Twente. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: acht jaar later, in augustus 2023, besloot de Lattroper om zijn ‘kunstje’ nog eens dunnetjes over te doen. Afgelopen maand meldde de Rond zich met zijn velomobiel in Parijs. Er stond een pittige tocht op het programma die binnen 90 uur te fiets volbracht moest worden. Het deelnemersveld bestond uit ongeveer 7500 fietsers uit allerlei landen. 

Parijs-Brest-Parijs

Parijs-Brest-Parijs was een buitengewoon lange wielerwedstrijd (bijna 1200 km), oorspronkelijk voor professionals. In 1891 werd de eerste wedstrijd georganiseerd door het sportblad Le Petit Journal. De eerste winnaar was Charles Terront, die bijna drie dagen over de race deed. Nog 106 andere van de 209 deelnemers haalden de eindstreep, de laatste met een achterstand van zeven dagen. Daarna vond ze eens in de tien jaar plaats, waarbij de editie van 1941 wegens de Tweede Wereldoorlog in 1948 werd gereden. De wedstrijd voor professionals werd tot en met 1951 georganiseerd. In 1956 en 1961 stond de proftocht wel op het programma, maar werd bij gebrek aan belangstelling afgelast. Vanaf 1931 werd de wedstrijd ook voor amateurs georganiseerd. Vanaf 1951 werd het een vijfjaarlijkse en vanaf 1971 een vierjaarlijkse tocht voor liefhebbers van het langeafstandsfietsen. Aan de tocht van ruim 1200 kilometer mag elk door menskracht aangedreven voertuig deelnemen, dus rijden er ook ligfietsen, roeifietsen en steps mee.

“Samen uit, samen thuis”

De Rond deed na eerdere deelnames in 2007 en 2015 voor de derde keer mee, ditmaal samen met zijn fietsmaat Heiner. Helaas was zijn fietsmaat op de derde dag door lichamelijke omstandigheden genoodzaakt om te stoppen. De Rond besloot om hem niet in de steek te laten en samen meldden ze zich af bij de organisatie. Desondanks laat de Lattropper weten te hebben genoten van de tocht. “Mensen zijn belangrijker dan sport, het is samen uit, samen thuis. Bij leven en wel zijn hebben we in 2027 een herkansing!”

Bij thuiskomst werden de heren verrast door familie met een medaille met het opschrift ‘Parijs Brest 2023’. Dikverdiend, aangezien ze toch nog ruim 27 uur hebben gefietst waarbij er verspreidt over 8 etappes 705,53 kilometer werd volbracht. Dat leverde vele bijzondere avonturen op.

Peter de Rond deed van elke dag een verslag. Voor alle bijzondere etappes en avonturen kun je zijn blog lezen: pdrond.blogspot.com.