Sport & Vrijetijd
De Gevleugelde Tukkers
'De Slager' wederom 'Keizer'
GEESTEREN - Vorige week zaterdag was de officiële afsluiting van het seizoen 2023 met een wedvlucht vanaf Mettet. Een seizoen dat zijn gelijke wat betreft weersomstandigheden betreft alle vorige overtreft. Een voorjaar met weken achtereen wind uit oostelijke richtingen en extreme hoge temperaturen. De duiven werden week in week uit zwaar op de proef gesteld. Het seizoen voor jonge duiven was een meevaller. Hun eerste vier vluchten verliepen onder ideale omstandigheden. De laatste drie vluchten waren moeilijker, maar met hun reeds opgedane ervaring kwamen de duiven uiteindelijk toch goed naar huis. De vier natoer vluchten hadden een wisselend verloop. De derde en vierde waren pittige vluchten met een uitermate traag verloop.
Uitslag laatste twee natour vluchten
Bierges (239 km): Theo Hutten werd één en tien, Jos Hoek blijft verbazen met de plaatsen twee, zes en acht, Ronnie Hilberink plaatste zich op vier, Hein Rikhof werd vijfde, Theo Keemers & Zn vijfde en zevende en Gerrit Hoek maakte de tien vol op negen.
Deze vlucht werd gesponsord door Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg en Timmerbedrijf Rob Leus. De winnaars van de hoofdprijzen waren Theo Hutten en Johan Kuipers.
Mettet (275 km): Het werd voor de duiven een pittige vlucht onder tropische omstandigheden. Vooral boven de grote rivieren kregen de duiven te maken met aanmerkelijk minder zicht. Theo Keemers & Zn deden de laatste vlucht nog eens volop van zich spreken met de plaatsen één, drie, zeven en negen. Hein Rikhof werd tweede, Jan Klein Haarhuis vierde, Jos Hoek vijfde, Gerard Hemmer zesde, Theo Hutten achtste en Ronnie Hilberink tiende.
Deze vlucht werd gesponsord door Tankstation Mos en Woudstra’s verf. De winnaars van de hoofdprijzen waren Theo Keemers & Zn en Theo Hutten.
Kampioenschappen natoer
Het werd een felle strijd met volop spanning tot en met de laatste vlucht. Jos Hoek en Ben Kroeze voerden na de derde vlucht de rubrieken onaan- en aangewezen verrassenderwijze aan. Jos Hoek handhaafde zich uiteindelijk met glans en werd met voorsprong eerste kampioen natoer onaangewezen. Op de tweede plaats eindigde Jan Klein Haarhuis en derde werd Hein Rikhof. Aangewezen maakte Theo Keemers & Zn met hun prima uitslag op Mettet een reuzensprong naar plaats één. Tweede en derde werden Gerard Hemmer en Ben Kroeze. De kampioensduiven op natoer waren in volgorde één t/m drie van Gerard Hemmer, Alfons Hemmer en Hein Rikhof.
Generale kampioenschappen
Het seizoen was meer dan zwaar, maar de duiven van Gerard Hemmer heersten dit jaar op onnavolgbare wijze. Vooral zijn vier eerste kampioensduiven geven zijn suprematie in alle volheid aan. Ook zijn prijspercentage lag ver boven het gemiddelde van 33%. Alle drie de generale titels onaangewezen, aangewezen en keizer werden zijn deel.
Plaatsen banner “KEIZER KAMPIOEN”
Het zal niet verwonderlijk overkomen, bovenstaande standen in ogenschouw nemend, dat Gerard Hemmer gelijk in 2022 zich wederom tot keizer van “De Gevleugelde Tukkers” kon laten kronen. Vrijdagavond werd na het inkorven met de wetenschap dat onafhankelijk van de resultaten van de laatste vlucht natoervlucht de traditionele bouwhekbanner ‘KEIZERKAMPIOEN’ door zijn medeleden geplaatst. Daarna werd de gebruikelijke ‘keizerstaart’ aangesneden en werden onder ideale weersomstandigheden en het genot van een glaasje/flesje/hapje de uitzonderlijke successen van keizer Gerard nog eens beschouwd. Alom respect voerde de boventoon.
KEIZER GERARD
De kiem voor de duivensport werd al vroeg geplant door vader Gerrit. Gerard was nimmer toeschouwer maar van kinds af een doener. Al doende leerde hij zo met vallen en opstaan omgaan met postduiven. Al jong startte hij met zijn broer Jan van een eigen slagerij. Het werd een succesvolle onderneming, maar zijn plezier voor de duiven bleef. Sterker nog het wakkerde juist aan. Het werd voor hem dé ontspanning naast het drukke zakenleven. “In het seizoen laat ik ’s morgens om zes uur de duiven los en rijdt dan direct naar de winkel om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Om zeven uur ben ik weer thuis en laat de duiven binnen en verzorg ze daarna. Om acht uur ben ik weer aan de Dorpsstraat. ’s Middags zijn we een uur gesloten en dan is er weer tijd voor de duiven. ‘s Avonds na zessen dan is er alle tijd om de duiven te verzorgen. Bovendien heb en neem ik de gelegenheid om tussentijds even naar de duiven te gaan. Als ze zaterdags terugkomen, dan ben ik in principe altijd bij het hok. Het is soms passen en meten, maar het geeft mij daarnaast ook veel rust. Ik heb een beperkt aantal duiven, zodat ik gemakkelijk het overzicht kan houden.”, aldus Gerard.
Bescheiden als hij is zit hij nimmer groots op de praatstoel, maar wie goed luistert hoort dat hij een echte duivenman van stiel is. Hij leest het gedrag van zijn duiven. Al pratend verzorgt hij ze in alle rust op zijn hok. Hij voert ze volop, maar past het voer aan gelang de verwachte prestaties. Gerard: “In vroegere jaren gingen turfstekers niet voor niets met spek, pannenkoeken en eieren naar het veen. Als duiven een pittige vlucht voorgeschoteld krijgen, dan hebben zij ook een vetrijkere voeding nodig. Ik pas hun voeding aan gelet op afstand en weersverwachting. Hun tank moet op het juiste moment echt vol zijn om goed te kunnen presteren. Per duif is dat verschillend, daarom loont het dat je veel op het hok bent en een goed contact met je duiven hebt. Ik ervaar dat duiven het pleziert dat je bij hen op hok bent. Dit werkt wederzijds: je raakt aan elkaar gehecht en het lijkt dat een duif dat uiteindelijk met prestaties terugbetaald.”
Vraag Gerard niet of hij een goede duif op lichaamsbouw kan selecteren of kan kweken: “Kijk eens naar de finale wereldkampioenschappen 400 meter horden voor dames. Acht dames, acht topatleten en allen door hun begeleiders maximaal voorbereid. Verschillend van ledematen en huidskleur, maar niemand maar dan ook niemand die daaraan vooraf kan bepalen wie wint. Enkel de wedstrijd bepaalt de volgorde. Zo is het ook met postduiven. Het is de wedstrijdmand die selecteert. Wel heb ik ervaren dat je gemakkelijker succesvoller uit je betere duiven een goede kweekt, dan uit je mindere, maar ook hier speelt de geluksfactor een grote rol. Niemand weet het!”
Gerard: ”Wil je prestaties verwachten, dan moet je voortdurend letten op de gezondheid van je postduiven. Vooral tijdens het vervoer in de container naar de losplaatsen kunnen duiven gemakkelijk een besmetting oplopen. De infectiedruk met duizenden duiven binnen de container is hoog. Daarom krijgen mijn duiven na elke wedvlucht immer een erkend ontsmettingsmiddel. Verder krijgen ze twee keer per week een supplement bestaand uit elektrolyten en vitamines in het water dat bij uitdroging tijdens vluchten zorgt voor een snelle vochtopname. Dit is vooral van belang bij hogere temperaturen. Je moet het hele jaar door immer alert zijn. Gezondheid is de basis van alles. Je ervaart dit als de duiven in volle vrijheid maximaal trainen. Voor mij een genot en geeft voldoening voor de inzet.”
Prestaties
Heel langzaam maar gestaag heeft Gerard naar de huidige successen toegewerkt. Gerard: ”Je kunt de allerbeste zorgen en alle tijd aan je duiven besteden, maar dat is niet voldoende. Successen kun je pas afdwingen als je goede duiven onder de pannen hebt. Ik heb het geluk gehad dat ik er nu een aantal heb waar ik volledig op kan vertrouwen. Een drietal doffers zijn de vaandeldragers van mijn hok: de ‘571 van 2019 en van 2020 de ‘148 en ‘368. De ‘148 is een echte witte raaf: hij heeft drie jaar achtereen elk jaar 13 vluchten gehad en heeft op alle 39 vluchten prijs gespeeld. De zoon van ‘364 is de 21-‘364 die 4e duifkampioen werd. De ‘571 vererft ook goed. Zijn zoon de ‘889 werd 10e duifkampioen.
Gerard: “Aan de basis van mijn succes liggen de vluchten op vitesse ( 150 tot 300 km) en midfond (350 tot 450 km). De eendaagse fond en jonge duiven kunnen nog echt beter. Maar ik mag uiteraard niet klagen. Op de derde eendaagse fond van Sermaises was het wachten en wachten voor mij, maar er kwam geen enkele duif binnen de prijzen. Dat is balen, maar ook goed, want het is de bron om je nog verder te bekwamen. Veertien dagen later vloog ik van de vierde eendaagse fondvlucht wel de eerste. In de duivensport is een ding zeker, als je denkt dat je het weet, dan krijg je het deksel op de neus. De basis van de duivensport blijft immer het optimaal verzorgen en dan elke vlucht maar weer hopen dat de duiven je werk belonen. Er kan tijdens een wedvlucht zoveel gebeuren, dat je geen enkele garantie hebt op succes.”
De pracht prestaties van de duiven van Gerard zijn niet enkel in de regio, maar ook landelijk absoluut niet onopgemerkt gebleven. Vooral met een relatief klein aantal duiven heeft hij met zijn vele kopprijzen en ongekend hoog prijspercentage inmiddels absolute waardering afgedwongen.
Huldiging
Afgelopen zaterdagavond verzamelden alle leden van de vereniging met dames zich in clublokaal aan de Lutkeberg. Het was voorzitter Ben Kroeze die in raak gekozen woorden Gerard huldigde: “Gerard wat fijn dat je moeder, zus en broers aanwezig zijn bij deze huldiging. Ik heb van hen begrepen dat ze het ontzettend knap vinden dat je naast je drukke baan deze prestaties neerzet, maar dat zij verder allen in daad verre van je sport staan. Des te groter is het respect onzerzijds voor je, want ieder van ons weet dat uitzonderlijke prestaties niet komen aanwaaien, maar het resultaat zijn van een tomeloze inzet gekoppeld aan ‘fingerspitzengefühl’.”
Onder een staande ovatie overhandigde de voorzitter een boeket bloemen aan mevrouw Hemmer. Het bleef daarna nog tot aan de kleine uren gezellig met in het midden slager Gerard, die ook de titel keizer wederom in alle bescheidenheid zal dragen en verdedigen.