Natuur & Milieu

Overlast marter groter dan overlast vos

GEESTEREN - Het gebiedscollectief Noordoost-Twente gaat wildcamera's kopen om daarmee te kunnen bewijzen dat de meeste predatie van weidevogelkuikens komt door marters. Tot nu toe namen experts aan dat vooral de vos het belangrijkste roofdier zou zijn van jonge kuikens in weilanden en akkers in Noordoost-Twente. Het vermoeden bestaat echter steeds meer dat de overlast van steen- en boommarters veel groter kan zijn in het noorden van Twente dan de overlast van de vos. Het gebiedscollectief wil nu eerst objectief meten met foto's van wildcamera's hoeveel marters actief zijn in deze gebieden.

Theo Lohuis (midden) en Harry Nobbenhuis waren vrijwilligers van het jaar geworden van Landschap Overijssel en dat werd uitgebreid gevierd. Want het is jaren geleden dat een Twentenaar die eer kreeg. Links voorzitter Herman Nieuwe Weme. Foto: Marcel Tettero
Theo Lohuis (midden) en Harry Nobbenhuis waren vrijwilligers van het jaar geworden van Landschap Overijssel en dat werd uitgebreid gevierd. Want het is jaren geleden dat een Twentenaar die eer kreeg. Links voorzitter Herman Nieuwe Weme. Foto: Marcel Tettero

Voorzitter Herman Nieuwe Weme van het Gebiedscollectief maakte donderdagavond 27 maart bekend geld uit te gaan trekken voor de aanschaf van deze camera's. Hij vertelde ook dat het budget voor Agrarisch Natuurbeheer flink is uitgebreid. Een wachtrij van nieuwe agrariërs die mee willen doen in de samenwerking kan het collectief nu wellicht geheel wegwerken.

Tureluur

Uit cijfers van gebiedscoördinator Leonard Rouhof van het Gebiedscollectief bleek dat de plasdrassen die de afgelopen vijf jaren onder andere bij Geesteren, Albergen en Tilligte zijn aangelegd, heel succesvol zijn en vooral ook tureluurs trekken.

Rouhof vermoedt dat de bestaande populatie weidevogels in Noordoost-Twente zich beter verspreidt over de plasdrassen in de omgeving. Maar het aantal kuikens dat het daadwerkelijk lukt om vliegvlug te worden is helaas klein, te klein om de populatie in stand te kunnen houden. Enig lichtpuntje is dat de weidevogels relatief oud worden en elk voorjaar opnieuw proberen voor nakomelingen te zorgen.

Albergen

In de omgeving van Albergen is het aantal broedparen grutto's teruggelopen van 80 in 2016 tot nog 28 vorig jaar. "Dat is onvoldoende om de soort in stand te houden", zei Rouhof in de Herterij waar zo'n dertig bezoekers aanwezig waren. Ook de wulp zou zich niet kunnen handhaven in Albergen.

Tilligte

In Ottershagen bij Tilligte worden ook te weinig gruttokuikens volwassen (vliegvlug). In 2024 was dit er maar één. Acht kuikens van kieviten werden vliegvlug.

Geesterseveld

Twee paartjes grutto's kregen geen enkel kuiken vliegvlug in 2024 in het Geesterse veld. Wel zaten er veertig broedpaartjes kieviten.

Veldhoek

De plasdrassen van Frons, Blokhuis, Haarhuis en Kamphuis in de Veldhoek bij Geesteren kregen alle lof van Rouhof. Veel grutto's en tureluurs komen er voor. Maar ook wulpen en scholeksters. En tegen de landelijke trend in: het aantal kieviten stijgt. Maar ook hier weer: negen broedpaartjes grutto's eind mei 2024 geteld, enkele weken later zijn er nog maar vier broedpaartjes over. De andere vijf paartjes waren vertrokken omdat het legsel vermoedelijk was mislukt. Bij Kamphuis en Haarhuis, waar ook de pilot Weilandirrigatie is begonnen, waren acht paartjes grutto's actief met nestjes bouwen.

Agelo

Aan de Smitsweg in Agelo telde men drie paartjes grutto's en twee paartjes wulpen.