Natuur & Milieu
Kilometers schrikdraad rond vijf nesten grutto's
GEESTEREN - Vele kilometers schrikdraad hebben vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren zaterdagochtend 16 maart 2024 geplaatst rond een groot weiland met plasdras aan de Kotkampsweg in Geesteren waar 5 of 6 paartjes grutto's elk voorjaar broeden. Het terrein is ruim 5 hectare groot. Een aantal vrijwilligers meldde zich aan via de actie NL Doet van het Oranjefonds.
Het kostte de vrijwilligers twee uren tijd voordat ze konden aanschuiven voor de koffie of thee met broodjes. De keiharde noordwestenwind liet de gevoelstemperatuur flink dalen. Volgens de barometer zou het zeven graden Celsius zijn, maar het voelde nog een stuk kouder aan.
De groep vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren genoot van een grote belangstelling van collega-vrijwilligers uit bijna alle windstreken. Plasdrassen, kruidenrijke grassen en natuurlijk de weidevogeldrone, ook al faunadrone genoemd, stonden volop in de schijnwerpers. Dronepiloot Cor Wever uit Dronten in Flevoland wilde het naadje van de kous weten over de apparatuur en de software van de drone. Ook bezoekers uit de Achterhoek en Salland mochten we ontvangen.
Van de Iemsche Jagers uit Tubbergen kreeg de stichting Vogelwerkgroep Geesteren honderd euro voor hun hulp en inzet met de drone. Wanneer het weidevogelseizoen klaar is en de drone in de mottenballen zou kunnen, beginnen reegeiten reekalfjes te werpen in het hoge gras. Het kalfje is nog zeer kwetsbaar en moet zo’n twee weken aansterken voordat het kan wegrennen. Als de boer dan wil maaien, omdat er regen komt, moeten de kalfjes, haasjes en egeltjes uit het weiland. Met de drone vinden we het kalfje in een handomdraai. Eén kalfje is immers vele malen groter dan een eitje van een weidevogel.