Natuur & Milieu

Eggy Voorneman zet zich in als Klimaatburgemeester in gemeente Oldenzaal

OLDENZAAL - Klimaatburgemeester Eggy Voorneman (69) ging tijdens de Nationale Klimaatweek in de gemeente Oldenzaal aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Dat maakte het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurde tot en met zondag 17 november.

Uiteindelijk gingen 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Eggy Voorneman uit gemeente Oldenzaal is één van hen: "Als Energiecoach in de gemeente Oldenzaal vervul ik een voorbeeldfunctie door mensen te helpen hun woning energiezuinig en gasloos te maken, en bied ik deze ondersteuning ook aan bedrijven. Zelf leef ik bewust en gezond, met een energieneutraal en gasloos huis.

Tegels maken plaats voor groen, want we mogen het belang van bijen niet vergeten. Regenwater opvangen en hergebruiken is essentieel, zoals de ondergrondse tanks en waterbassins in Oldenzaal laten zien. Positief denken en samenwerking zijn de sleutels om samen ons milieu te verbeteren."

De Nationale Klimaatweek was hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er waren 425 initiatieven en activiteiten over thema’s zoals anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.

De activiteiten waren georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie.

Naast Klimaatburgemeesters kwamen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma was breed en divers. De evenementen hadden als doel zowel individuen als organisaties aan te moedigen om  mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te geven, hoeveel geld het bespaart én dat een groenere straat een fijnere plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo bood de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren.

Uw reactie