Algemeen
Zelfs vanuit Zeeland en Duitsland komen cursisten naar weefcursussen in Almelo
ALMELO - Handweven is in Almelo een populaire bezigheid geworden, met cursisten die van heinde en verre naar de stad komen. “Het is ongelofelijk”, zegt Diane Stielstra, oprichter van Weeffanaat. “De eerste cursus in 2022 moest ik annuleren vanwege te weinig deelnemers. Nu komen mensen uit Zeeland, Groningen, Noord-Holland en zelfs Duitsland naar Almelo om te weven. Sommige cursussen zijn al vol voordat ze op de website staan.”
De hernieuwde interesse in creatieve en ambachtelijke activiteiten is mede aangewakkerd door de coronapandemie. Het heeft geleid tot een groeiende belangstelling voor weven. Mensen willen steeds vaker weten waar hun producten vandaan komen en hoe duurzaam ze zijn. Deze trend is ook zichtbaar in de weefgemeenschap, waar spinners vaak beginnen met weven en zich vervolgens storten op het spinnen.
Daarnaast denkt Diane dat het succes van Weeffanaat te danken is aan de geweldige locaties waar de lessen plaatsvinden. Weven tussen de schapen kan bijna letterlijk bij Stiel wolwerkplaats in Bornerbroek. De textielhistorie wordt ervaren tijdens de lessen bij het Huis van Katoen en nu. In de bibliotheek van Almelo worden geïnteresseerde bezoekers getrokken naar het maak-lab waar de weeflessen plaatsvinden.
Naast de verschillende weefcursussen van Weeffanaat is er een volwaardige weefopleiding in Nederland. Deze is ontwikkeld door een groep enthousiaste wevers waaronder een aantal docenten. De eerste volledige leergang van Weef Opleiding Nederland wordt momenteel gegeven in Almelo, wat de stad tot een belangrijk centrum voor het leren van deze ambachtelijke vaardigheid maakt.
Weefdocenten uit het hele land komen graag naar Almelo om les te geven. Dit heeft geresulteerd in een breed aanbod van weefcursussen. Naast de volledige weefopleiding is er ook een scala aan korte cursussen en workshops beschikbaar.
Een bijzonder project van Weeffanaat was het weven van een sjaal ten bate van onderzoek naar Auto-Immune Hepatitis (AIH), een ziekte waarmee een oud-collega van Diane is gediagnosticeerd. Dit project bracht niet alleen geld op voor het onderzoek, maar bestendigde ook de band tussen het team van oud-collega’s die allen voor het eerst achter een weefgetouw zaten.
Geïnteresseerd in weven? Kijk op weeffanaat.nl voor meer informatie en ontdek de veelzijdigheid van dit ambacht.