Algemeen
“We willen wensen en het kan niet gek genoeg zijn”
OLDENZAAL - Kans voor een Kind is een stichting die al vanaf 2002 wensen uit laat komen van ernstig zieke kinderen in Twente. De oprichter, Willem Hoevers, overleed afgelopen februari. Een enorme klap voor iedereen, maar de stichting gaat door. “We willen wensen!” laat Susanne van Ulzen, coördinator wensvervullingen, weten. “Het kan niet gek genoeg zijn.”
Naast het bestuur staan er veel vrijwilligers klaar die in al die jaren al honderden wensen hebben vervuld. “De vrijwilligers zijn de basis. Zij zijn goud waard en gaan met de kinderen in gesprek om erachter te komen wat ze écht willen. Zij hebben contact met de ouders en zetten zich met hart en ziel in voor de kinderen.” Dit zijn kinderen die het moeilijk hebben door een ziekte of door andere omstandigheden. “We willen iets doen voor kinderen tussen de vier en achttien jaar voor wie geluk en blijdschap niet vanzelfsprekend zijn” vertelt Susanne. De stichting is gericht op kinderen die in Twente wonen of een sterke binding hebben met Twente.
Ook Henk Winkelhuis zet zich in voor Kans voor een Kind. “We staan aan een nieuw begin en willen verder in de geest van Willem. Niemand kon het verhaal beter vertellen dan hij. Hij heeft een moeilijk leven gehad, maar wist er altijd een positieve draai aan te geven. Drie keer overleefde hij kanker. In die ziekenhuisperioden liep hij vaak over de kinderafdeling oncologie en kreeg het gevoel dat hij iets voor die kinderen moest doen. Hij wilde dat zijn boodschap wordt doorgegeven; dat alle ellende die hij meemaakte niet voor niets is geweest. Als we bij scholen langsgingen om zijn verhaal te doen, wist hij elke klas altijd weer te raken. Hij liet de kinderen weten dat ze er mochten zijn. Gedeelde smart is halve smart. Ik probeer zijn verhaal nu op mijn manier te vertellen. De mensen moeten weten dat we er zijn. Als een kind ziek is, lijdt het hele gezin daaronder. Meld dat kind aan, zodat we iets moois kunnen doen!”
Op jaarbasis laat Kans voor een Kind 50 tot 80 wensen uitkomen. Iedereen kan een wens aanmelden via www.kansvooreenkind.nl. Als het kind aan alle criteria voldoet, gaat er een vrijwilliger langs. De kinderen mogen bedenken wat ze het allerliefste willen. Het is mooi om groots te denken. Als er een wens is uitgesproken, moet deze nog door de toetsingscommissie worden beoordeeld om zeker te weten dat het medisch gezien ook mogelijk is. “Zo wilde een terminaal zieke jongen heel graag nog een keer naar zijn opa en oma, maar die woonden in Turkije. Als we deze wens nog uit wilden laten komen, moesten we snel handelen,” vertelt Henk. “Hij is vier dagen met zijn ouders in Turkije geweest. Dit maakt het verschil voor iedereen. Helaas overleed hij een paar dagen na terugkomst, maar die herinneringen blijven.”
Inmiddels zijn er ook 13 Kans voor een kind-scholen. Hier gaat het om speciaal onderwijs door heel Twente. Zij krijgen per jaar een financiële bijdrage en mogen zelf bepalen wat ze er mee doen. Zo was er een jongetje met een rugzak met touwtjes, die pijn deden aan zijn schouders. De juf nam hem na schooltijd mee naar de stad om een ijsje te eten en een nieuwe tas voor hem te kopen. Het zijn vaak kleine dingen die voor de kinderen een groot verschil maken.
“De wensen van de kinderen zijn niet altijd groot. Zo wilde een jongen boeven vangen met de politie. Veel kinderen willen naar de Efteling, er heeft iemand giraffen gevoerd, een ballonvaart gemaakt en er zijn kinderen naar Legoland geweest. Dus kom maar op met de wensen,” lacht Susanne. “Wees niet te bang. Het hoeven geen bescheiden wensen te zijn. We zijn in voor uitdagingen.”