Algemeen
Water-ereteken bij brandweer Tubbergen tijdens nationale herdenking
TUBBERGEN - Op verschillende plekken in het land hebben brandweermannen en -vrouwen hun omgekomen collega’s afgelopen zaterdag herdacht. Dat gebeurde met een speciaal water-ereteken, waarbij twee brandweerspuiten precies één minuut een ereboog van water maken. Brandweer Tubbergen gaf hier ook gehoor aan.
Naast het Nationaal Brandweermonument heeft de kunstenaar ook een water-ereteken ontwikkeld. Bij het monument is in de muur direct naast een bank een knop verwerkt. Met een druk op deze knop zet je een ereboog van water in werking. Aan beide kanten van het monument staan spuitmonden die een straal water omhoog spuiten. Deze stralen ontmoeten elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. De waterstralen zijn zo geplaatst, dat op zonnige dagen een groot deel van de dag een regenboog verschijnt. Overal in het land kan met twee brandweerspuiten dit eerbetoon worden gemaakt als een symbool voor de omgekomen brandweermensen. Jaarlijks vindt er op de derde zaterdag in juni een nationale herdenking voor genodigden plaats bij het monument. Het plechtige herdenkingsmoment op die dag wordt gevormd doordat het ereteken om 13.00 uur in werking wordt gesteld. De brandweerkorpsen in Nederland maken, gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Arnhem, het ereteken bij zo veel mogelijk posten en kazernes. Brandweer Tubbergen gaf hier afgelopen zaterdag ook gehoor aan bij de kazerne. Precies om 13.00 uur maakte de brandweerlieden in hun uitrukpak het water-ereteken met behulp van twee brandweerspuiten.
De brandweervlag hing ook halfstok bij de kazerne aan de Reutummerweg, zoals bij vele korpsen. Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van hun vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. De brandweerlieden stonden op deze dag ook stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Niet alle korpsen zijn in de gelegenheid om ook daadwerkelijk (fysiek) bijeen te komen of het ereteken te maken. Maar alle korpsen zijn die dag in gedachten met elkaar verbonden.
Foto: Clemens Brughuis