Algemeen

Vlaggen gaan uit in Albergen op 5 en 6 april

ALBERGEN - Het was woensdagochtend 4 april 1945. Bij het aanbreken van de dag hoorden de inwoners van Albergen rommelend gedreun in de verte alsof er een onweer naderde. Maar het was geen onweer, het was het Canadese leger dat Duitse stellingen onder vuur nam bij het Twentekanaal. Het dorp raakte in een opgewonden stemming, nu duurt het niet lang meer.

In de namiddag ging het gerucht in de rondte ‘ze zijn er’, de Tommies zijn bij het kanaal nabij café Vrielink (destijds een café tegenover café/restaurant Fraans Marie).
Velen spoeden zich naar de brug over het kanaal Almelo-Nordhorn en daar stonden inderdaad een aantal Canadese pantserwagens en voertuigen.

Het waren de Staghound pantserwagens van het B squadron van de Manitoba Dragoons die in die periode deel uitmaakten van de 4e Canadese Pantserdivisie. Zij wilden polshoogte nemen of er  Duitse weerstand in het dorp te verwachten was. De ‘Dragoons’ waren eerder die middag rond 16.00 uur al in Albergen geweest en hielden halt bij de boerderij van Resink (nu hoek Zenderseweg-Kapittelhuisstraat). Omdat er veel Duitse weerstand was in Almelo besloot de Canadese legerleiding de nog intacte brug in de Zenderseweg over het kanaal Almelo-Nordhorn in Albergen te gebruiken om op te kunnen rukken naar Duitsland. De brug was echter te licht voor de zware tanks. Besloten werd om de volgende ochtend een zogenaamde baileybrug (soort noodbrug) naast de ophaalbrug op te bouwen.

In de nacht van 4 op 5 april zorgden de Manitoba Dragoons voor de bewaking van de omgeving om te voorkomen dat de Duitsers de ophaalbrug alsnog zouden vernielen. En er waren inderdaad Duitse soldaten, zogenoemdeFallschirmjäger, in de buurt. Zij wisten nog twee Canadezen krijgsgevangen te maken. Na enig onderhandelen werden deze even later weer vrijgelaten.

De Duitse soldaten werden later zelf aan de Weversweg in Albergen na enige schermutselingen krijgsgevangen gemaakt door de Canadezen.

De volgende dag, donderdag 5 april, waren de Canadese soldaten van de Genie al op tijd aanwezig om met de bouw van de baileybrug rond 06.00 uur te beginnen. De voorhoede van de Canadese 4e Pantserdivisie (Lake Superior Regiment) had de beschikking over enkele lichte voertuigen. De mannen konden van de bestaande kanaalbrug gebruik maken en zetten de opmars die ochtend via Tubbergen voort naar het Duitse Neuenhaus. Deze plaats bereikten zij al rond het middaguur.

Bij het kanaal werd het die ochtend al flink drukker. Veel Albergenaren kwamen polshoogte nemen en er ontstond een levendige handel in eieren, sigaretten, zeep en witbrood.
Rond 13.15 uur was de brug klaar en konden de tanks erover. De 4e Canadese pantserdivisie zette zich weer in beweging en trok verder richting Duitsland. Albergen was bevrijd.

De 80-jarige herdenking van de bevrijding van Albergen is een reden om gezamenlijk even bij stil te staan en daarvoor is de hulp nodig van alle inwoners. Het streven is om zo veel mogelijk de Nederlandse en/of Canadese vlag op zaterdag 5 april en zondag 6 april a.s. buiten te hangen. Zondag 6 april vindt namelijk de zestigste editie plaats van de jaarlijkse Tukkerstocht. Deze keer is het thema 80 jaar vrijheid.