Algemeen

’t Groenedael heeft nu een eigen plekje voor een luisterend oor

ALMELO - Op de begraafplaats ’t Groenedael is een uniek plekje gerealiseerd waar bezoekers en nabestaanden hun verhaal kwijt kunnen en een luisterend oor ervaren. Het begon in Almelo ruim een jaar geleden letterlijk in een partytent, waar het ’s winters wel eens erg koud was. Die tent is zelfs door storm wel eens omgewaaid, maar ook een plek waar velen opgelucht waren dat ze even hun verhaal konden doen. Het was al gauw duidelijk dat een dergelijk project aan een grote behoefte voorziet. Het idee voor een dergelijk project kwam uit Kampen waar al enkele jaren vele goede gesprekken op een begraafplaats worden gehouden. De opening werd verricht door wethouder Eugène van Mierlo. 

Het was voormalig gemeenteambtenaar Peter van Heteren die een kartrekkersrol vervulde, samen met de coalitie KomErbij Almelo en nog een aantal organisaties. In de strijd tegen eenzaamheid besloten ze een project voor een luisterend oor te bieden op de begraafplaats. Roseta Accardi van Avedan nam onder andere het werven van vrijwilligers op zich. Het was de firma Kemperink uit Albergen die een prachtig prieeltje realiseerde, dat past in de stijl van de sfeervolle begraafplaats.

De eerste vrijwilligers die min of meer gevraagd werden om een luisterend oor te bieden, waren Miny Egbertsen en Kem Idi. Zij draaiden in eerste instantie twee dagdelen per week. Na enkele maanden kwamen er twee dagdelen bij. Vanaf half oktober zijn er acht vrijwilligers. Iedereen die wil praten over rouw en verlies kan heel laagdrempelig naar de ontmoetingsplaats komen waar per ochtend of middag twee gastvrouwen/-heren klaar zitten met een kop koffie of thee en een luisterend oor. Ze zijn allemaal goed ingewerkt en begeleid om goed te kunnen luisteren.

Kem Idi is één van de gastheren van het eerste uur. Zijn vrouw overleed ongeveer een jaar geleden. Ook een dochter van hem ligt op de begraafplaats ’t Groenedael. Hij is dus een ervaringsdeskundige. “Ik probeer mensen geen wijsheden aan te reiken, maar vooral te luisteren en als het voor mij te hoog gegrepen is, dan verwijs ik mensen door naar professionele instanties”, geeft Kem aan. “Maar soms zit ik er wel met gemengde gevoelens en komt het dicht bij mijn eigen gevoel. Gelukkig zit ik er samen met Miny en we zitten behoorlijk op één lijn. Samen hebben we letterlijk en figuurlijk aardig wat stormen doorstaan. Iets voor anderen kunnen betekenen, geeft ook mij een goed gevoel”, aldus Kem Idi.

Het ontmoetingsplekje heeft nog geen eigen naam. Mensen die een passende naam weten, kunnen deze in de ideeënbus ter plaatse doen. De openingstijden zijn op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 en op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. In het afgelopen jaar is duidelijk gebleken dat er veel behoefte is bij bezoekers op de begraafplaats aan een luisterend oor.

José Borghuis schreef namens de vrijwilligers een gedicht. Hiervoor hadden alle gastvrouwen/-heren passende teksten aangedragen:

Aandenken

Hier is ruimte voor mijn verdriet
Een plek waar ik me begrepen voel
Thuis is niemand die op me wacht
Maar ik wil praten, zonder enig doel

Ze zeggen: je moet toch verder
-ik ben nog niet zo ver-
Ze zeggen: het is zo lang geleden gebeurd
Ze zeggen net niet: je hebt nu lang genoeg gezeurd

Gemis kent geen tijd
Verdriet en woede evenmin
Ik wil aan je denken, aan het waarom
Het geeft mijn leven zin

Denken aan het verloren kind,
de geliefde ouder of levensgezel
Even met iemand praten, ervaringen delen
Hier begrijpen ze dat wel

Dank je dat je naar me toe kwam
Dank je dat je tijd voor me nam
Bij jou kan ik mijn verhalen kwijt
want jij weet: liefde is voor altijd

Uw reactie