Algemeen
Nieuwe moskee is er voor iedereen
ALMELO - De deuren van de nieuwe moskee zijn op vrijdag 18 oktober opengegaan. “Dat was precies één dag nadat vijftig jaar geleden de oude moskee werd geopend”, vertelt Didem Kilec met gepaste trots. Didem is momenteel de externe en interne coördinator communicatie voor de moskee. Op vrijdag 15 november is de officiële feestelijke opening van de moskee, die net als de vorige moskee Yunus Emre Moskee heet.
Tussen 11.00 en 14.00 uur is het officiële gedeelte met speeches van onder meer afgevaardigden van de landelijke Islamitische gemeenschap. Ook burgemeester Richard Korteland is uitgenodigd. Van 14.00 tot 17.00 vinden de feestelijkheden met vele Turkse lekkernijen plaats. Iedereen is de hele dag welkom.
De drijvende kracht achter de moskee is voorzitter Sengün Türkeri. Hij is vrijwel dag en nacht in touw geweest in de afgelopen jaren om deze moskee te realiseren. Ten tijde van de aardbeving in Turkije was het even heel moeilijk voor hem, maar hij is doorgegaan en nu supertrots op de nieuwe moskee, waar meer dan achthonderd gelovigen kunnen deelnemen aan het gebed, maar waar ook tal van andere activiteiten plaatsvinden.
De nieuwe moskee is veel meer dan een plek om te bidden. “Iedere Almeloër is van harte welkom om van maandag tot en met vrijdag tussen ongeveer 09.00 en 17.00 uur een kijkje te nemen. Je hoeft er echt geen afspraak voor te maken. Alleen wanneer je op vrijdagmiddag binnenloopt kan het zijn dat het wekelijks gebed plaatsvindt en dan is het gepast even te wachten”, vertelt Didem Kilicen. Zij is geboren en getogen in Almelo. Ze bezocht het Noordik en rondde daar het VWO af. Ze studeerde Europese Bestuurskunde. Het werk in de moskee doet ze net als vele anderen gewoon vrijwillig. “Het is een hele fijne groep mensen om dit samen mee te doen”, geeft Didem enthousiast aan.
De oude moskee blijft bestaan en wordt als museum ingericht. Het was destijds de eerste moskee in Nederland. De naam van de moskee is Yunus Emre en afkomstig van een anatolische mysticus, die in de dertiende en veertiende eeuw leefde. Het is een symboolnaam voor menselijke waarden, sociale vrede en menselijke liefde. Deze naam gaat ook mee naar de nieuwe moskee, want binnen de moskee staan ze nog altijd voor deze waarden.
Het had best de nodige voeten in de aarde om tot deze nieuwe prachtige moskee te komen. Door onder andere corona is er de nodige vertraging opgelopen. Gelukkig kwam er geen enkele wanklank rond de bouw van de nieuwe moskee vanuit de Almelose gemeenschap. “Maar nu kunnen we met trots het resultaat laten zien. Een gebouw met twee minaretten, vier verdiepingen, een gebedzaal voor achthonderd mensen, waar met de hand gouden versieringen zijn aangebracht, De hoogte is met de minaretten 26 meter en de totale oppervlakte ongeveer 2.600m2
In het gebouw zijn traditionele wasgelegenheden voor zowel mannen als vrouwen. Ook zijn er ruimtes voor workshops en ruim driehonderd kinderen kunnen les krijgen. “Heel leuk is de groep voor vier- tot zesjarigen, die spelenderwijs van alles leren”, vertelt Didem. De laatste hand wordt momenteel gelegd aan nog wat kleine dingen in onder andere de bibliotheek en de keukens, die natuurlijk in de Turkse cultuur niet mogen ontbreken.
“Al met al is de nieuwe moskee een prachtig gebouw. Hier zijn niet alleen de islamitische Almeloërs trots op en welkom, maar alle Almeloërs”, benadrukt Sengün Türkeri nog maar eens. Op dat moment leidt hij net een groep van zeker vijftig vrouwen rond die kreten lieten horen als ‘wat een prachtig gebouw’ en wat een ‘mooie materialen’.