Algemeen

Leven in noodopvang Dinkeloord

DENEKAMP - Sinds half juni verblijven 94 vluchtelingen in hotel Dinkeloord, op steenworpafstand van Denekamp. Het is noodopvang geboden door de gemeente Losser.

De bewoners

De groep bewoners bestaat uit 69 volwassenen, 9 jongeren en 16 kinderen. Een deel van hen heeft al een verblijfsvergunning voor de gemeente Losser of de gemeente Dinkelland. Zij wachten nog op passende woonruimte. Een aantal heeft al een baan gevonden. Het andere deel van de groep zit nog in de asielaanvraagprocedure.

De kinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar een basisschool in Oldenzaal. De jongeren gaan naar een school voor voortgezet onderwijs in Enschede. Op beide scholen wordt veel aandacht besteed aan het leren van de Nederlandse taal.

De bewoners willen - nadat zij hebben moeten vluchten voor geweld - een nieuw leven opbouwen en daarbij bijdragen aan de samenleving waarin ze zijn terechtgekomen. Noodopvang is daarvoor niet de ideale uitgangssituatie, omdat het tijdelijk én sober is.

Woonbegeleiding van het Centraal Orgaan Asielzoekers

Jorien en Corine, de woonbegeleiders van het COA, doen er alles aan om het verblijf zo normaal mogelijk te maken. Ze begeleiden bewoners bij de dagelijkse gang van zaken, helpen hen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het woonklimaat. Enkele voorbeelden: ze bezoeken bewoners om te zien hoe het met ze gaat, wat ze nodig hebben en hoe ze geholpen kunnen worden. Ze beantwoorden allerlei vragen zoals waar kan ik naar de huisarts en wat staat er in deze ingewikkelde brief van de overheid.
Omdat er zoveel te doen is, hebben ze de hulp ingeroepen van vrijwilligers.

De Kinderhoek: een klein begin

''Wij (Joke en Resy) hebben ons aangemeld als vrijwilliger. We willen mensen - die huis en haard hebben moeten achterlaten - helpen om een nieuwe start te maken. In overleg met Jorien en Corine ontwikkelen en bemensen we de Kinderhoek: een gezellige plek waar kinderen, die nog niet naar school gaan, lekker met elkaar kunnen spelen. De ouders zijn natuurlijk ook altijd van harte welkom. Steeds vaker kiezen ze ervoor om er niet bij te blijven. Ze hebben er vertrouwen in dat hun kind in goede handen is en hebben dan zelf even de handen vrij. Het vrijwilligerswerk geeft veel voldoening. We ondervinden veel oprechte belangstelling en ondersteuning van de COA huismeester en de beveiligers. Ze zijn altijd behulpzaam en komen bijvoorbeeld speelgoed brengen voor de kinderen. Ook de medewerkers van Fletcher Hotel dragen spontaan bij zoals even de vloer dweilen zodat de kinderen lekker kunnen spelen en zorgen voor drinken."

Meld je aan als vrijwilliger

"Jorien en Corine hebben navraag gedaan bij de bewoners wat hen zou helpen om een nieuw leven op te bouwen. Velen hebben aangegeven graag de Nederlandse taal te leren. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld (laagdrempelige) taallessen geven, voorlezen aan volwassenen of kleine praatgroepen begeleiden.

Andere wensen van bewoners zijn leren fietsen, erop uitgaan, handwerken voor vrouwen, knutselen voor kinderen en sporten. Als vrijwilliger kun je dan fietslessen geven, leuke uitjes organiseren en met bewoners op pad gaan, handwerkgroepen voor vrouwen organiseren, knutselmiddagen voor kinderen begeleiden en mogelijkheden van sporten onderzoeken. Als je lid bent van een vereniging, kun je kijken wat jouw vereniging voor deze mensen kan doen. We hopen op véél aanmeldingen! Meld je aan bij 

Joke Blaauwgeers en Resy Leuverin