Algemeen

Leerlingen van VSO de Brug in Almelo maken nachtkaarsen voor Stilteplekje in Albergen

ALBERGEN - Jarenlang maakte Ans ten Doeschot zelf nachtkaarsen van gedoneerde kaarsenrestjes die ze kreeg. Met twee containers vol restjes kon ze daar echter wel wat hulp bij gebruiken. Die krijgt ze sinds een tijdje van jongeren die de opleiding Creatief volgen aan VSO de Brug in Almelo, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Inmiddels is het kaarsen maken zelfs een onderdeel geworden van de opleiding. Vorige week kwam vakdocent Rian Hudepohl met vier leerlingen, Danique (17), Sterre (17), Pelin (17), en Madelon (19), naar Albergen om een nieuwe voorraad nachtkaarsen voor in het Grotje op het Stilteplekje te brengen. 

Ans ten Doeschot is maar wat blij met de liefdevolle hulp. “Prachtig dat ze dit doen. Ik ben dankbaar voor deze samenwerking met deze school en de leerlingen. Zo draagt iedereen op zijn of haar eigen manier een steentje bij in de maatschappij en helpen we elkaar.”

Nachtkaarsen voor iedereen ter wereld

Het woord nachtkaars ontstond volgens Ans jaren geleden. “Omdat de herfst en winter behoorlijk ‘donker’ zijn, moet er in het grotje op het Stilteplekje een kaars staan die lang brandt. Dus een grote dikke kaars. Ook als het Stilteplekje gesloten is voor bezoekers verzorg ik in liefde dit licht voor alle mensen ter wereld die licht nodig hebben. Vooral in de nacht is er vaak veel pijn en verdriet. Dat kan zijn omdat ze in een oorlogsgebied leven, omdat ze ziek of eenzaam zijn, noem maar op.”

Om het lichtje brandend te houden is er voldoende aanvoer nodig om de kaarsen van te maken. “In de plaatselijke supermarkt staat al jaren een korfje waar mensen kaarsenrechten in kwijt kunnen. Het werkt geweldig. Of het nu Kerstmis is, Pasen, zomer of winter. Mensen weten dit hergebruikpunt goed te vinden en zeggen het ook voort. Daar ben ik oprecht dankbaar voor. 

Laag voor laag; een intensief proces

“Jaren geleden goot ik de nachtkaarsen zelf, meestal in én kleur”, vervolgt Ans. “Later nam een dierbaar iemand het lange tijd van mij over. En nu neemt VSO de Brug het maken van de kaarsen op in de creatieve lessen, prachtig.” Voor het gietproces van start gaat, selecteren de leerlingen de kleuren. Rian Hudepohl laat weten dat Pelin bekend staat om haar kleurgevoel. “Ik vind het leuk om kaarsen te maken”, zegt Pelin. “Maar ik houd ook van schilderen. Het liefste schilder ik vossen.” Haar klasgenoot Madelon is eveneens multi-creatief. 

Wat ze de mooiste kaarsenkleur is kan ze niet echt zeggen. Het gieten van de kaarsen gebeurt door de docenten. “Dat doen we in een kaarsenpan op een elektrische kookplaat”, legt Rian uit. “De kaarsen worden laag voor laag gegoten. Elke laag moet eerst uitharen voordat de voordat we de volgende laag gieten. Dan gaat er dus best een tijdje overheen voordat een kaars klaar is. Tot dusver hebben we er dit jaar een stuk of tien gemaakt.”

‘Deze groep jongeren verdienen aandacht’

De leerlingen vinden de creatieve bezigheid naar eigen zeggen rustgevend. Rian: “Er is geen werkdruk. Ze kunnen eraan werken in hun eigen tempo als dat in het lesrooster past. Dat vinden ze prettig." 

Wanneer het bezoek het Stilteplekje verlaat, staan er alweer zes plastic zakken met kaarsen restjes in de schoolbus. De leerlingen kunnen er weer even mee vooruit. En Ans ook, met een nieuwe voorraad nachtkaarsen. “Het is toch fantastisch dat het zo kan? Er zijn zoveel mensen die, om welke reden dan ook, leven aan de rand van de maatschappij. Mensen die niet of onvoldoende gezien worden. Terwijl dat zo belangrijk is. Deze groep jongeren verdienen echt aandacht omdat ze vaak in bijzondere, aangepaste situaties moeten leven. En tegelijkertijd ook gewoon gelukkig zijn.”

Het Stilteplekje aan de Steenkampsweg 5 in Albergen met zelfbediening, is geopend van Pasen tot en met oktober van 10.00 tot 17.00 uur.