Algemeen

Leerlingen OBS De Linde krijgen waardebon voor boodschappen

OLDENZAAL - Op basisschool De Linde op de Thij sluiten ze het schooljaar positief af door alle leerlingen een waardebon mee te geven waarmee ze voor € 54,- boodschappen kunnen doen bij de Albert Heijn. “We willen de ouders die het financieel moeilijk hebben graag een steuntje in de rug geven,” zegt directrice Wendy Brasz. “Zo kunnen de kinderen in de vakantie groente, fruit en een lekker ijsje kopen.”

“Deze actie is gesponsord door het Jeugdeducatiefonds. Tegenwoordig krijgen onze leerlingen twee keer per week een lunch op school en we hopen dat dat in de toekomst naar vier keer getrokken kan worden. Ze krijgen ook iedere dag fruit. We hebben 2,25 euro per kind per dag te besteden; dat is 9 euro per week over die vier dagen. Omdat de leerlingen er in de vakantie zes weken geen gebruik van maken, krijgen ze dat geld voor eten in de vorm van deze cheque.”

De school heeft de steun van het Jeugdeducatiefonds kunnen krijgen naar aanleiding van de wijkcijfers van De Thij. “Als ik in de broodtrommeltjes keek, dacht ik weleens; oeps,” vertelt meester Bjorn, die lesgeeft aan de kleuters. “Nu we gezamenlijk lunchen, eten de kinderen meer en het is gezellig. Eten verbindt en dit project zorgt voor kansgelijkheid.” Het feit dat de kinderen op school lunchen, zorgt ook voor ontzorging in de thuissituatie. “Ik hoor van ouders dat ze het fijn vinden dat ze ’s ochtends niets klaar hoeven te maken. De druk is een stuk minder en op deze manier kunnen gezinnen ontspannen opstarten,” vult Wendy aan.

Na de vakantie wordt één klaslokaal omgebouwd tot crea-/kooklokaal. Daar kunnen de lunchouders de lunch in orde maken en het fruit snijden, maar ook gezellig een kopje koffie met elkaar drinken. Het Jeugdeducatiefonds maakt het mede mogelijk dat er een werkbank gebouwd wordt zodat er kooklessen gegeven kunnen worden. “Nu kan je dat rondkrijgen,” zegt Wendy. “Normaal zou dat niet mogelijk geweest zijn. “Het is alleen de vraag of het lunchproject doorgang kan blijven vinden met het nieuwe kabinet. Het loopt door tot december. We moeten laten zien hoe noodzakelijk dit toch wel is.”

Het nieuwe lokaal biedt veel meer mogelijkheden om voeding in de lesstof te verweven. “We hebben pas met groep 1, 2 en 3 kippensoep gemaakt. De eerste reactie van veel kinderen was; ah bah. Dat is toch niet lekker. Dan stimuleer ik ze om het toch te proberen en te proeven. Zo leren ze verschillende dingen eten. Na afloop waren ze zo enthousiast dat ze het thuis ook wilden maken. Ze kregen het recept allemaal mee. Het is geweldig om dit in het Talentencircuit en de Da Vincithema’s door te kunnen trekken,” lacht Bjorn. Bij het kippensoepproject zat bijvoorbeeld ook een stukje begrijpend lezen. De leerlingen zien dat een recept uit een stappenplan bestaat en hoe het is opgebouwd.”

Op donderdagmiddag vindt op De Linde ‘Actief na School’ plaats, waarbij de leerlingen van alle basisscholen in de wijk welkom zijn om bijvoorbeeld te sporten en te koken. Daar kan het nieuwe lokaal weer goed voor gebruikt worden. “Het zou fijn zijn als ‘Actief na School’ na de zomervakantie door blijft gaan. Ook dat is nog niet zeker, maar het is zo’n leuk initiatief voor alle kinderen in de wijk,” sluit Wendy het gesprek af.