Algemeen
Een indrukwekkende dag vol geschiedenis en bewustwording
ALMELO - Derdejaarsleerlingen van Het Erasmus mavo/havo/vwo luisterden ademloos naar verhalen over oorlog, vrijheid en de moeilijke keuzes die militairen moeten maken. Tijdens een speciaal georganiseerde themadag over 80 jaar vrijheid kregen zij een unieke inkijk in zowel recente militaire missies als de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Jordy Hilt, veteraan en spreker namens de stichting Veteranen in Aktie, nam de leerlingen mee in zijn ervaringen tijdens missies in Mali en Curaçao. Hij vertelde over de zware omstandigheden waarin hij en zijn medesoldaten werkten, de offers die gebracht werden en de discipline die nodig is om in extreme situaties te handelen. Hilt benadrukte hoe belangrijk het is om stil te staan bij vrijheid, want voor velen in de wereld is dit geen vanzelfsprekendheid.
Veteranen, waaronder de Almelose oud-militairen Marc van Rijn en Michel Hekkert, gaven leerlingen speciale dilemma-lessen. De leerlingen moesten zich inleven in de keuzes die militairen op missie dagelijks moeten maken. Van Rijn ‘nam’ hen mee naar Afghanistan, eerst naar Kamp Holland en vervolgens naar een buitenpost in een gebied waar de Taliban actief was. Een week eerder waren vlakbij de buitenpost twee militairen en drie kinderen omgekomen door een bermbom.
Het dilemma dat hij voorlegde: tijdens een gevaarlijke missie stoppen om snoep uit te delen aan kinderen en zo hun vertrouwen winnen, of doorrijden voor de veiligheid? Wat is de juiste beslissing in zo’n gevaarlijke situatie? De leerlingen bespraken de mogelijke gevolgen en ervoeren hoe complex en zwaar zulke keuzes kunnen zijn. Deze lessen maakten diepe indruk en zetten hen aan het denken over verantwoordelijkheid en de impact van oorlog.
Naast de hedendaagse militaire verhalen stond ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog centraal. Tijdens lezingen door Albert Broeksma en Frans de Graaff hoorden de leerlingen aangrijpende verhalen over de Joodse gemeenschap in Almelo en de vervolging tijdens de oorlog. Zo werd verteld over een Joodse lerares op Het Erasmus die haar baan verloor, omdat zij de ariërverklaring niet kon ondertekenen. De leerlingen kregen hierdoor een beter beeld van de impact van de oorlog op hun eigen stad en haar inwoners.
Op deze dag is in de school ook de witte anjer actie gestart. Dit is een inzamelingsactie waarbij er zaden van de witte anjer worden verkocht aan de leerlingen en medewerkers. De witte anjer is een symbool van respect en waardering voor onze veteranen. De opbrengst gaat naar Stichting Veteranen Almelo en de BNMO (Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers). Via de website van Het Erasmus kan ook een vrije gift gedaan worden: https://www.het-erasmus.nl/
nieuws/witte-anjer-actie
Een expositie in het Studium zorgde ervoor dat de geschiedenis tastbaar werd. Leerlingen kregen de kans om originele voorwerpen uit de oorlog te bekijken en vast te houden. Via re-enactment, historische uniformen en gebruiksvoorwerpen kwamen de verhalen uit de oorlog op een bijzondere manier tot leven. Buiten op het schoolplein bewonderden ze voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en leerden ze meer over de bevrijding van Nederland.
De dag werd afgesloten met een voorlichting door Defensie, waarin leerlingen meer te weten kwamen over de rol van het leger in de hedendaagse samenleving. Van noodhulp bij rampen tot vredesmissies en cyberveiligheid: Defensie speelt een cruciale rol in onze veiligheid. Leerlingen kregen inzicht in carrièremogelijkheden bij Defensie en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan vrede en veiligheid. En door de combinatie van persoonlijke verhalen, historische objecten en interactieve lessen werd het belang van vrijheid tastbaar voor de leerlingen.