Algemeen
Echtpaar Maas-Visschedijk viert briljanten huwelijk
OVERDINKEL - Op zondag 17 november jl. was het groot feest in woonzorgcomplex De Driehoek te Overdinkel. Deze dag was het exact 65 jaar geleden dat Herman Maas (95) en Trientje Maas-Visschedijk (89) in het huwelijksbootje stapten. Het jubilerende echtpaar vierde het briljanten huwelijk samen met familie. Een dag later kwam burgemeester Jeroen Diepemaat namens de Gemeente Losser de felicitaties en bloemen overbrengen. Naar het appartement hoefde de burgemeester niet lang te zoeken, deze was namelijk versierd met een feestelijke ballonnenboog.
Beide geboren aan de Kerkhofweg
Op 9 januari 1929 werd Herman Maas geboren als derde kind in het gezin. De wieg van Herman, zijn broer en twee zussen stond aan de Kerkhofweg in het centrum van Overdinkel. “De straatnaam kwam pas later. In die tijd had je nog marken die werden genummerd. Losser was ‘L’ en Overdinkel was ‘O’. Ons adres was O 34. We woonden in het centrum van het dorp. De Gerardus Majella kerk werd in 1907 gebouwd en mijn moeder was er de eerste die werd aangenomen. De school waar ik heen ging heette ook de Gerardus Majella school, dat was de lagere school voor jongens.”
Het toeval wil dat Trientje Visschedijk in dezelfde straat het levenslicht zag op 28 maart 1935. Zij was de oudste in een gezin met twee broers en twee zussen. Toch kende ze Herman destijds niet. “We woonden een stuk verderop in de straat en waren geen noabers. Bovendien zijn wij later naar een andere straat in Overdinkel verhuisd en bleef Herman in de Kerkhofstraat. Ook ik ging naar de lagere school in Overdinkel, maar dan de meisjesschool.
Oorlogsjaren en textielarbeid in de Spinnerij
Zowel Herman als Trientje maakte de oorlog bewust mee. “Alles wat er gebeurd is weet ik nog. De vliegtuigen en bommen. Maar ook hoe we op blote voeten de schuilkelder in moesten. En de bevrijding, dat was een groot feest! Maar Herman weet er veel meer van, als kind maakt zes jaar een groot verschil”, vertelt Trientje. “Ja, de oorlog heb ik helemaal meegemaakt”, bevestigd Herman. “Daar kan ik boeken over schrijven. Ik vind het ook nog altijd boeiend. Ondanks de oorlog heb ik een gelukkige jeugd gehad en hadden we ook vrienden.” “Ook ik heb een fijne jeugd gehad”, vult Trientje aan. “Zoals bij ieder gezin was het ook weleens ‘vechten’, bij ons ging dat meestal om de afwas.”
Zowel Herman als Trientje kwamen na de lagere school in de bloeiende textielindustrie terecht. “Na de lagere school ging ik werken bij de spinnerij van Van Heek. Van hieruit gingen we er allemaal op de fietsen heen. Herman werkte er al langer en fietste ook altijd mee, zo leerden we elkaar kennen
Dansen bij De Klomp
Naarmate het stel elkaar beter leerde kennen kregen ze verkering. “We gingen altijd dansen bij De Klomp in Losser, dat was heel leuk. We hebben vier jaar verkering gehad. Das was mooi, en we konden het ook altijd goed vinden met de familie bij elkaar over de vloer.” Op 17 november 1959 gaf het stel elkaar het jawoord. “We trouwden op dezelfde dag voor de wet en voor de kerk, dat kon toen. Eerst gingen we naar het gemeentehuis in Losser en toen naar de Gerardus Majella kerk in Overdinkel. Dat is de katholieke kerk, en toen was het zo dat je in de Advent niet mocht trouwen. Dus trouwden we net daarvoor. Na de kerk was het feest bij De Vereniging in de achterzaal. We hadden zelf nog lekkere groente uitgezocht voor het feest.”
Meer dan 50 jaar Julianastraat
Na het huwelijk betrok het kersverse echtpaar hun woning in de Julianastraat. “Toen we er in kwamen was het nog een gedeelde noodwoning. Een eengezinswoning in tweeën verdeeld. Wij hadden eerst alleen de bovenwoning. Daar is onze eerste dochter Marion in 1962 geboren. Na zes jaar kwam de onderwoning vrij en hebben we de hele woning gekregen. Toen is onze andere dochter Sandra geboren in 1966.” Herman heeft zich later in Almelo omgeschoold en heeft altijd gewerkt als metselaar. In zijn vrije tijd speelde hij altijd trompet bij Muziekvereniging Concordia. Die vereniging bestaat nu honderd jaar. Een andere grote hobby van Herman was vissen. Trientje was in haar vrije tijd veel bezig met vrijwilligerswerk, onder andere met collecteren.
Inmiddels woont het briljanten echtpaar al bijna tien jaar in De Driehoek. “Het bevalt ons hier prima vanaf het begon. Er wonen allemaal mensen van onze leeftijd. Het leuke is dat op deze plek vroeger de jongens- en meisjesschool stond waar wij heen zijn geweest. Onze beide dochters zijn inmiddels ook getrouwd en hebben beide twee kinderen. Dat is ook altijd leuk, zo gaan we af en toe met AutoMaatje naar onze familie.”