Algemeen

Dorpsbelang Geesteren bezig met dorpsapp

GEESTEREN - Een werkgroep binnen de Stichting Dorpsbelang Geesteren is druk doende om te komen tot een dorpsapp. Het doel van deze app is om op één plek digitale nieuwsvoorziening en een centrale dorpsagenda aan te bieden.

Voorzitter Anke Haarhuis van Stichting Dorpsbelang Geesteren vertelt: “Momenteel heeft Geesteren een gezamenlijke website Geesteren één, maar de site is al geruime tijd niet meer actueel en wordt niet bijgehouden door het grootste deel van de gebruikers. Bovendien hebben gebruikers moeite met het inloggen en vindt men het niet gebruiksvriendelijk om de site te vullen. Oftewel de site is gedateerd.”

Daarnaast worden websites volgens haar in het huidig digitale tijdperk steeds minder gebruikt als nieuwsplatform of communicatiekanaal. Vooral informatievoorziening die goed en makkelijk bereikbaar is op mobiele apparaten zoals een telefoon is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Enkele buurtdorpen, en ook Vasse in de eigen gemeente Tubbergen, maken inmiddels gebruik van een dorpsapp (niet te verwarren met een What’sApp groep). Een dorpsapp is te downloaden via de App Store van Google en wordt gebruikt als een informatiekanaal, niet als een gesprekskanaal. Meerdere verenigingen en organisaties, evenals de Dorpsondersteuner van Geesteren, hebben bij het Dorpsbelang Geesteren de suggestie geopperd om te komen tot een dorpsapp voor Geesteren. 

Doel van de app
Waarom een dorpsapp Geesteren?
”Geesteren streeft naar een sociale verbonden dorpssamenleving. Van oudsher is er veel onderlinge betrokkenheid. Maar in de huidige tijd van snelle, individuele en vooral vluchtige contacten, zien wij in een dorpsapp juist een constante en verbindende factor.”

De app is vóór en dóór Geesteren en de inwoners van Geesteren staan centraal!

Met deze dorpsapp kan Geesteren straks via één centraal platform de inwoners bereiken en bij elkaar brengen. De snelle en actuele nieuwsvoorziening, één centrale dorpsagenda en een prikbord voor allerhande berichten zullen het kloppend hart van de app zijn. Jong en oud, individueel maar ook georganiseerd in vereniging of stichting, kunnen mensen met elkaar in contact worden gebracht. Door middel van de app kunnen er verbanden worden gelegd. De vele actieve vrijwilligers bij de diverse organisaties en verenigingen kunnen snel en laagdrempelig hun activiteiten en ontmoetingsmomenten bij de inwoners onder de aandacht brengen. Daarnaast kan er bijvoorbeeld nog snel uitvraag gedaan worden als men een paar vrijwilligers te kort komt. Bovendien kunnen alle verenigingen/organisaties zich bekend maken aan het dorp en een evenement of activiteit promoten via push-berichten.

Er kan vraaggericht informatie aangeboden worden. Gebruikers die de app hebben gedownload, kunnen zelf aangeven op welk interessegebied of van welke organisatie/vereniging ze meldingen /nieuws willen ontvangen. Oudere inwoners kunnen bijvoorbeeld nieuws van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO Geesteren) en de activiteiten van de ZorgCoöperatie (ZoCo Geesteren) ontvangen zoals bingo, koffie-inloop of open eettafel. Voor de jongere dorpsgenoten zijn misschien juist de activiteiten van de plaatselijke sportverenigingen, carnavalsvereniging of Jong Nederland interessant. Tevens kunnen ook inwoners betrokken worden die nog onbekend zijn met de activiteiten en die daarmee uit hun eenzaamheid of isolement kunnen worden gehaald. Daarnaast is het natuurlijk ook een prima middel om bijvoorbeeld vrijwilligers of mensen die zich een keer voor een klusje willen inzetten te werven. Anke Haarhuis: ”We willen mensen onderling met elkaar in contact brengen via een soort van digitale huiskamer.” 

Wat is er tot nu toe gedaan?
”Vanuit Dorpsbelang is een initiatiefgroep geformeerd bestaande uit de personen die bij ons de vraag hebben neergelegd. Deze initiatiefgroep bestaat uit vertegenwoordiger(s) van verenigingen en stichtingen uit Geesteren en samen met de Dorpsondersteuner zijn zij bezig dit project verder uit te werken/uit te voeren.’

Één van de eerste acties is om draagvlak te creëren en op te halen bij de Geesterense verenigingen en organisaties. Om deze partijen zo goed mogelijk van informatie te kunnen voorzien over de mogelijkheden van zo’n app heeft de initiatiefgroep contact gezocht met Mediawerkplaats. Dit bedrijf heeft ook de dorpsapps van Vasse, Weerselo, Saasveld en Noord Deurningen ontwikkeld en de initiatiefgroep hoopt met de keuze voor dit bedrijf gebruik te kunnen maken van de ervaringen elders. Bovendien ligt er een goed format waar andere dorpen enthousiast over zijn.

De initiatiefgroep heeft op 1 juli jl. een informatieavond voor alle verenigingen, stichtingen en organisaties in Geesteren georganiseerd. Hiervoor zijn oproepen geplaatst op Facebook, in Op en Rond de Essen en zijn per mail ruim zeventig uitnodigingen verstuurd. Deze avond waren 35 personen aanwezig die samen ook ruim dertig verenigingen vertegenwoordigden. De dorpsapp werd met veel enthousiasme ontvangen en de eerste aanmeldingen om deel te nemen zijn al binnen.

Een tweede actie is om in de zomerperiode de mogelijkheden voor subsidies te verkennen en organisaties en stichtingen aan te schrijven zodat daarna de app aangeschaft kan worden.

Kosten
De initiatiefgroep heeft inmiddels bij Mediawerkplaats een offerte opgevraagd, gebaseerd op de informatie die op 1 juli j.l. met de verenigingen is gedeeld en de eerste, enthousiaste reacties die op die avond zijn binnengekomen. Daaruit kwam naar voren dat Geesteren graag wil voortborduren op de ervaring die met name in Vasse is opgedaan met de verschillende versies van de App en opteert Geesteren voor de meest uitgebreide variant .

Hoe verder?
Zoals hierboven aangegeven zullen diverse instanties, bedrijven en fondsen benadert en aangeschreven worden met een verzoek voor een subsidiebijdrage aan dit project. Hiervoor is ook bij de andere dorpsapps gevraagd hoe daar de financiering is geregeld. Tevens wordt in de zomermaanden geïnventariseerd welke potentiële deelnemers zich aanmelden om mee te doen.

Als de financiering rond is, kan de opdracht definitief verstrekt worden en kan een redactieteam worden gevormd. Dan wordt ook een inhoudelijke avond georganiseerd om deelnemers instructies te geven hoe men vanuit de eigen vereniging de informatie in de app kan plaatsen. Daarna kan de app gevuld worden. Hiervoor zal het redactieteam in nauwe afstemming met Mediawerkplaats het centrale aanspreekpunt zijn. ”We hopen direct ná de zomervakantie uitsluitsel te krijgen m.b.t. de subsidies zodat daarna snel gestart kan worden met de app. Dit project zal onder de vlag van Stichting Dorpsbelang Geesteren worden uitgevoerd. Stichting Dorpsbelang heeft, zoals gezegd, hiervoor een initiatiefgroep geformeerd.“

Ondersteuning voor de dorpsapp is mogelijk door een financiele bijdrage op het rekeningnummer van Dorpsbelang Geesteren: NL54 RABO 0115730753 o.v.v. Dorpsapp.

Vragen over de dorpsapp kunnen via de mail: dorpsbelanggeesteren@hetnet.nl