Algemeen
Briljanten echtpaar Mastenbroek-Leferink
NOORD DEURNINGEN – Vrijdag 4 augustus ligt de royale tuin achter het huis van Albert en Lidy Mastenbroek er keurig bij. “Dat heb ik zelf gemaaid”, aldus de 91-jarige Albert. Deze dag kreeg het echtpaar dan ook hoog bezoek. Burgemeester John Joosten kwam langs om het briljanten echtpaar namens de gemeente te feliciteren met hun 65-jarig huwelijk.
“Bij de deur stond de pastoor met een grote herdershond”
Op Oudejaarsdag 1931 werd Albert Mastenbroek geboren te Enschede. De inmiddels 90-jarige Lidy Leferink zag het levenslicht op 21 maart 1933 in Lonneker. Als kind maakten ze beide de zware tijden van de oorlog mee en maakten hun scholen af in Enschede.
In Enschede volgde ook de eerste ontmoeting welke het echtpaar nog helder voor de geest staat. “Het was op een dansavond aan de Deurningerstraat bij Avion toen we elkaar hebben leren kennen. Bij de deur stond de pastoor met een grote herdershond. Hij vroeg de mensen of ze katholiek waren voordat ze door mochten lopen”, lacht het echtpaar. Deze avond sloeg de vonk over. Drie jaar later stapten Albert en Lidy in het huwelijksbootje. Op 4 augustus 1958 op het stadhuis in Enschede voor de wet, en op 7 oktober van datzelfde jaar in de Sint Janskerk. Na het kerkelijk huwelijk werd de bruiloft gevierd bij Engels in het centrum van Enschede. Aanvankelijk trokken ze bij Lidy’s ouders in huis, terwijl het eigen huis van het kersverse echtpaar in aanbouw was.
Groentezaak Mastenbroek, de eerste klant van het Denekamps Weekblad
Albert was al van jongs af aan werkzaam in de groentezaken van zijn familie, die volgens Albert al omstreeks 1800 zijn ontstaan. Na het huwelijk deed hij dat samen met Lidy. In 1973 verhuisden ze vanuit Enschede naar de Vledderstraat in Denekamp alwaar het echtpaar met een groentezaak begon. Totdat ze het niet meer konden bleef het echtpaar werken in hun winkel op de plek van het huidige Bloembinderij Lobke. Dat ging niet voor niets. “Het was keihard werken, en bijna allemaal nog met de handen. Ik ging naar groenteveilingen in Zwolle, de Betuwe en Limburg. Er moest veel gebeuren om het allemaal overeind te houden”, aldus Albert. “Nee, het was zeker niet zo ‘einfach’. Personeel hadden wij nooit. Als het tegenzat was het doorgaan, dat deed je gewoon”, vult Lidy aan.
Dan wijst Albert trots naar een krantenartikel. “Kijk, dit is de allereerste editie van het Denekamps Weekblad (voorloper Dinkelland Visie, red.), in 1973, vijftig jaar geleden. Mastenbroek groente en fruit staat er met dikke letters op. Wij waren de eerste klant van Rob van Barneveld’s Denekamps Weekblad”, vertelt de voormalig ondernemer trots.
“Toen wij bij de winkel woonden kwam er een klant die het huis wou verkopen. Het moest nog wel eerst helemaal verbouwd worden. Zo zijn wij in onze huidige woning aan de Veldweg terecht gekomen. Toen we later de leeftijd hadden bereikt heeft Kroeze de zaak overgenomen, onze jongens hebben heel ander werk.”
Het echtpaar kreeg tijdens hun huwelijk twee zoons en vierde hun briljanten huwelijk thuis met hun kinderen en kleinkinderen.