Algemeen

Tegenbezoek aan Fürst Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt

BOEKENNIEUWS: 'Middendorp' in de bibliotheek van Schloss Burgsteinfurt

Op donderdag 27 februari jl. had ik het voorrecht Schloss Burgsteinfurt te bezoeken, waar Seine Durchlaucht Fürst Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt mij had uitgenodigd om zijn befaamde ‘Schatzkammer’ te bewonderen. Deze uitnodiging volgde op de boekpresentatie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Heemkunde Tubbergen op 2 februari, waarbij ik de vorst het eerste exemplaar overhandigde van het werk 'Jacobus Middendorp - Twentse Pionier WetenschapsGeschiedenis / Pionier der WissenschaftsGeschichte aus Twente Niederlande'. Tijdens die gelegenheid nodigde de vorst mij uit voor een tegenbezoek om zijn bibliotheek met meer dan twintigduizend oude titels te bewonderen.

De portier, reeds ingelicht over mijn komst, opende de slagboom die toegang verleende tot de binnenplaats van Schloss Burgsteinfurt. Daar werd ik ontvangen door Frau Plum, die mij begeleidde naar Fürst Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt. Na een hartelijke begroeting stelde de vorst mij voor aan Herr Buss, de archivaris.
In de Fürstliche Bibliothek was het een waar genot om al die oude boeken te aanschouwen, terwijl de archivaris interessante informatie deelde over de totstandkoming van de collectie. Niet alleen leidde hij me langs tal van fascinerende historische werken, maar mijn verbazing was groot toen er een exemplaar van Middendorps werk voor me gereed lag: Academiarum Celebrium Universi Terrarum Orbis… Twee min of meer gelijksoortige edities, ingebonden in één dik boekwerk, beide gedrukt in 1602. Het is uiteraard schitterend dat dit werk van Jacobus Middendorp, geboren rond 1537 te Fleringen, deel uitmaakt van de imposante bibliotheek van Schloss Burgsteinfurt. Dit is des te opmerkelijker, aangezien Middendorps werken uiterst zeldzaam zijn en voornamelijk bewaard worden in oude klooster- en universiteitsbibliotheken.

Het meest indrukwekkende vond ik echter een handgeschreven werk, getiteld 'Merlyn' van de Vlaamse dichter Jacob van Maerlant, gedateerd 1326. De aanwezigheid van zo'n middeleeuws handschrift in de bibliotheek benadrukt niet alleen de historische waarde van het kasteel, maar ook de intellectuele en culturele betekenis die het behoud van dit erfgoed vertegenwoordigt. Het was een prachtig moment om oude en zeldzame werken in de 'Schatzkammer' van dichtbij te bekijken.

Overigens is Schloss Burgsteinfurt, omgeven door water en bestaande uit een Oberburg, een Unterburg en een watermolen, op zichzelf al een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het is een van de meest imposante kastelen in de regio en wordt bewoond door de adellijke familie Zu Bentheim und Steinfurt. Het kasteel wordt al in 1129 genoemd en werd in 1164 verwoest, maar later herbouwd. De nederzetting rondom het kasteel kreeg in 1347 stadsrechten. In de zestiende en zeventiende eeuw onderging het kasteel een uitgebreide renovatie, waarbij barokke elementen werden toegevoegd, evenals prachtige tuinen die tot op de dag van vandaag een belangrijke bezienswaardigheid vormen.

Het was een bijzondere middag, een zeldzaam voorrecht om de bibliotheek te bezoeken, de vorst persoonlijk te ontmoeten en, niet in de laatste plaats, samen een fotomoment vast te leggen, waarbij Fürst Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt het originele werk van Middendorp toont. Dit gebaar onderstreepte de betekenis van deze gedenkwaardige ontmoeting.

 Martin Paus