Algemeen
Annie Breukers ontvangt onderscheiding voor onderhoud gedenkplek landkruis
OLDENZAAL - Op zondag 6 april kwamen de buurtbewoners van de Oude Postweg, de klootschieters van ‘Steeds Vooruit’, de kerkelijke leiders van Oldenzaal en vertegenwoordigers van de gemeente Losser en Oldenzaal om 15.00 uur bijeen bij het landkruis aan de Oude Postweg ‘om stil te staan en te herdenken’. De bijeenkomst werd extra bijzonder toen Annie Breukers de kerkelijke Willibrord-plaquette ontving omdat ze de gedenkplek bij het kruis maar liefst 55 jaar heeft onderhouden.
De katholieke traditie in Nederland heeft een sterke invloed gehad op het plaatsen van landkruizen. Ze worden gezien als uitingen van geloof en devotie en als plaatsen voor gebed en bezinning. In sommige gevallen werden ze opgericht als een belofte of dankbetuiging voor verhoorde gebeden of het afwenden van een ramp. Zo ook het landkruis aan de Oude Postweg dat hier in 1967 neer is gezet omdat er in de Eekte, waar het eerst stond, geen plek meer was in verband met de uitbreiding van het Oldenzaalse industriegebied. Toen de oorlog voorbij was en er uitbundig feest werd gevierd in Oldenzaal, trokken de boeren uit de Eekte terug naar hun boerderijen. Het sterke gevoel van dankbaarheid en saamhorigheid overheerste bij de aanwonenden van het Flak van destijds. Al snel, in juni 1945, werd een bestuur gevormd dat zich het realiseren van een landkruis als doel stelde: een landkruis als dank en waardering dat men veilig de oorlogsjaren waren doorgekomen.
Het landkruis aan de Postweg fungeert niet alleen als een cultureel symbool; het weerspiegelt ook de identiteit van de Oldenzaalse gemeenschap. Het onderhoud van het landkruis is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het versterkt de gemeenschapszin en de lokale solidariteit. Hoewel de oorspronkelijke functies van landkruizen wellicht zijn vervaagd, blijft het landkruis aan de Postweg een belangrijk historisch en cultureel monument.