Algemeen

Aloysius school gaat onder de slopershamer

GEESTEREN - Een kraanmachinist met een sorteergrijper is met uiterste precisie de laatste resten van de Aloysius school ( de voormalige Mariaschool ) in Geesteren te slopen. Puin wordt afgevoerd met trekkers en kippers. Zorgvuldigheid is geboden want de karakteristieke voorgevel moet behouden blijven. Dit was ook de wens van de school en van Geesteren, ingebracht tijdens een vergadering van het Dorpsbelang Geesteren. De gevels zijn op een degelijke wijze gestut zodat er geen schade kan ontstaan. De eerste steenlegging van de voormalige Mariaschool, voor meisjes, vond plaats in 1950 en op 1 augustus 1952 werd de school officieel in gebruik genomen. Naast de oude deze school werd in de jaren ’70 de nieuwe Aloysiusschool gebouwd. Door een corridor met lokalen werden in de jaren ‘90 beide gebouwen verbonden. Het gebouw voldoet, door het huidige onderwijsconcept, de vormgeving en de hoge onderhoudskosten, niet meer aan de eisen van deze tijd en zal ook gesloopt worden, evenals de naastgelegen gymzaal.

Foto: Ben Haarhuis

De eerste steenlegging van de voormalige Mariaschool, voor meisjes, vond plaats in 1950 en op 1 augustus 1952 werd de school officieel in gebruik genomen. Naast de oude school werd in de jaren ’70 de nieuwe Aloysiusschool gebouwd. Middels een corridor werden in de jaren ‘90 beide gebouwen verbonden.

Het gebouw voldeed door het huidige onderwijsconcept, de vormgeving en de hoge onderhoudskosten, niet meer aan de eisen van deze tijd en zal gesloopt worden, evenals de naastgelegen gymzaal.

Veiligheid

De werkplek moet veilig zijn voor zowel de aannemer als de kinderen. Hiervoor is een veiligheidsplan opgesteld. Het terrein is dan ook hermetisch afgesloten met bouwhekken. De looproute voor de kinderen en begeleiders is daardoor wat beperkt, dit zorgt tijdelijk voor wat overlast. Veel kinderen komen nu via de Huttenstraat, Peuverstraat naar de Louis ten Catelaan en Kampboerlaan of worden gebracht en gehaald via de Kampboerlaan. In de toekomst komt er naast het nieuwe schoolgebouw, via een ingang aan de Vriezenveenseweg, een zogenaamde Kiss & Ride strook. Dit is een kortparkeervoorziening waar de ouders de kinderen met de auto kunnen brengen en halen. Hier komt ook de nieuwe ingang van de school.

Nieuwe School

Volgens de directeur van de Aloysiusschool, Gerard van der Kuil is er goed overleg en inspraak geweest met zowel met de buurt, het team, ouders en gemeente: “ De conclusie was dat dit de beste plek is voor de nieuwe school. De wens van onze kant was dat het een gebouw wordt met een flexibele indeling, duurzaam en met weinig onderhoud. Het aantal leerlingen is door de jaren heen minder geworden, maar we zitten nu op ruim 300 kinderen. Dit is een stabiel leerlingenaantal. Hierop wordt de nieuwe school ingericht.  We hadden een lang gebouw met veel looppaden, dit is voor de kinderen en leerkrachten niet handig en bracht veel kosten met zich mee. Er is gekozen voor een compact gebouw bestaande uit twee verdiepingen. Tevens is er goed nagedacht over de flexibiliteit. Er komen inpandig grote schuifpuien met veiligheidsglas, zodat het mogelijk is om van twee lokalen één lokaal te maken. Alle lokalen staan daarnaast in verbinding met de zogenaamde speel/werk/leerpleinen.  Zowel beneden als boven komt er een groot speel/werkplein. Er zijn inloopavonden geweest voor de ouders waarbij de plannen uit de doeken zijn gedaan. Daar was veel belangstelling voor. Nu de mensen daadwerkelijk zien dat er gesloopt wordt komen er wel soms vragen. Bij nieuwe ontwikkelingen houden we de ouders op de hoogte via onze communicatiekanalen. 

Gebruik door andere verenigingen

In de huidige school zit een grote ruimte die gebruikt wordt door diverse verenigingen uit Geesteren zoals de muziekvereniging, de Countryline dancegroep en het Hofkoor van de carnaval. Dit komt in de nieuwe school terug evenals een ruimte voor het techniekonderwijs en een ruimte voor de medewerkers die werkzaam zijn op en rond de school. Belangrijk voor Gerard van der Kuil is de samenwerking met de Kinderopvang en de BSO (buitenschoolse opvang) “We hebben goed overleg en samenwerking met Irma Lohuis, eigenaresse van Kinderopvang de Boerderij. Naast de peuter- en kinderdagopvang op hun boerderij aan de Bragersweg zit het KDV en de BSO straks samen met de school in 1 gebouw. 

Datzelfde geldt voor de Gouden Handen van de Aloysiusschool. Annemiek Wolters, bij de leerlingen beter bekend als Juf Annemiek stuurt de ‘Gouden Handen’ aan. Hierbij wordt gestreefd dat leerlingen zich kunnen ontwikkelen in praktische talenten. Dit wordt onder andere de vrijdag verzorgd met hulp van vele vrijwilligers en bedrijven uit Geesteren.”

Sloop gymzaal

Ook de huidige gymzaal naast de school zal niet aan de slopershamer ontkomen. Momenteel maakt niet alleen de schooljeugd gebruik van de gymzaal maar ook o.a. volleybalvereniging Tornado. Er is voor de schooljeugd een oplossing gevonden.  Voor de verenigingen is men hiervoor nog bezig. “Er zijn, voordat ik hier werd aangesteld, al afspraken gemaakt met de gemeente en het TOF ( Tubbergse Onderwijs Federatie ) mbt de gymzaal. In samenwerking met het bestuur van sporthal “de Ransuil ” wordt er gekeken naar mogelijkheden. Zij hebben geld gekregen om de sporthal aan te passen voor het bewegingsonderwijs van school. Er zijn echter ook plannen voor een geheel nieuwe sportaccommodatie in Geesteren. Wanneer de gymzaal is gesloopt wordt de grond teruggegeven naar de gemeente. De planning is dat er een aantal levensloopbestendige woningen worden gebouwd”.

Planning

Gerard van der Kuil doet een voorzichtige uitspraak over de planning. “Mocht alles voorspoedig verlopen dan wordt de school in het derde kwartaal van 2024 opgeleverd. We zijn blij met de prettige samenwerking met de gemeente en de aannemer. Met de realisatie van een mooi nieuw schoolgebouw kan Geesteren zeker veertig jaar vooruit”.