Algemeen
60 jaar siepel aanrijgen en siepelhangen
OOTMARSUM - Al zestig jaar treffen de inwoners van Ootmarsum op zaterdagmorgen bij aanvang van het carnaval een siepel aan hun voordeur aan. Binnenkort wordt een aanvraag ingediend voor immaterieel cultureel erfgoed. Het is in 1965 als een groep leden van de Othmarridders samenspant om een heuse coup te plegen in de Siepelstad. Er wordt door Antoon II (Heupink) een ui geplant in de kas van de plaatselijke bloemist Wim Polman om zich te vermeerderen. Vervolgens vond een groep notabele leden, hier genaamd de 'rebellenclub', het nodig om dit initiatief weg te kapen.
Uiteindelijk kwamen ze tot het inzicht dat het een zinloze missie was en kwam het initiatief weer terug bij de Othmarridders.
Inmiddels komen de siepelrijgsters al zestig jaar bij garage Heisterkamp bijeen om de siepels van een touwtje met een label te voorzien. Dit uiteraard onder het genot van en hapje en een drankje.
Vrijdags ’s avonds (en ’s nachts) lopen ruim 200 overwegend mannelijke siepellopers de stad en de wijken in om de siepels aan de deuren te hangen. Vanuit heel het land keren oud-Ootmarsummers terug om aan deze traditie mee te doen. Soms wordt een groepje binnen uitgenodigd of er staan hapjes en drankjes naast de voordeur klaar.
Op donderdag 16 januari jl. vond er in het Heemhuis in Ootmarsum een bijzonder feestelijke gebeurtenis plaats ter gelegenheid van 60 jaar siepelrijgen en siepelhangen. De voorzitter van de Prinsengarde, Harry Noordink had het genoegen een aantal sprekers en ceremoniële handelingen aan te kondigen als onderdeel van een interessant programma.
Als eerste kondigde hij bestuurder Hans Bolscher aan die namens Heemhuis allen welkom heette in het in de afbouwfase verkerende pand van Heemhuis, Poorten Frederik. Hij schetste de toekomstige betekenis van dit stadsmuseum en riep de vijftigtal aanwezigen, waaronder siepelaanrijgsters, siepellopers, commissieleden en leden van de Prinsengarde en van de Senaat, op om allemaal lid te worden.
Vervolgens werd stadsdichter en oud-prins Henny Olde Meule aangekondigd, die onderstreepte dat deze samenkomst een prachtige wisselwerking is tussen Vereniging Heemhuis en de OCV Othmarridders en ook in de toekomst bij meerdere gelegenheden kan blijven. Hij droeg vervolgens zijn gedicht voor (zie onder).
Ter gelegenheid van dit jubileum had oud-prins Theo Ikink een zgn. 'siepelkapstok' ontworpen en gemaakt. Een eikenhouten gekerfde plank in de vorm van een ui met een koperen haak om de ui aan op te hangen. Deze kapstok is voor alle inwoners te koop à 15 euro bij info@twentepareltjes.nl om bij hun voordeur te hangen.
Dit jubileumexemplaar werd aan burgemeester Joosten overhandigd, waarna de siepelkapstok door hem vakkundig werd bevestigd op de stiepel van de niendeur van Poorten Frederik. De siepel werd vervolgens gezamenlijk met veel eerbetoon aan deze kapstok opgehangen door prins Poef 1 en door de burgemeester. Dit alles onder toeziend oog van de vele aanwezigen.
Na terugkeer binnen gaf John Joosten zijn kijk op het siepelhangen en concludeerde uit eigen ervaring “dat het gewoon leuk is om te doen”.
Vervolgens werd het woord gegeven aan de voorzitter van De Othmarriders, Rob van de Bunt. Hij sprak in onnavolgbaar Twents een klinkende speech uit, waarbij hij zich ontpopte als een ware verbinder en een waardige nieuwe voorzitter van de carnavalsvereniging. Hij onderstreepte en memoreerde samenwerking en samen doen, en brak een lans voor tradities die in de tijd mee dienen te gaan en op die wijze niet ouderwets zijn, maar voor alle generaties zijn.
Tot slot besloot prins Poef de bijeenkomst met zijn lijfspreuk: 'Op vakaansie met de camper hef wa wat, mear ’t mooist is in hoes komm’n in de siepelstad!'
Er werd vervolgens nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.
60 JAAR SIEPELHANGEN OTHMARRIDDERS
Siepelhangen in Oatmössche is al lang een traditie.
In 1965 ontstond met wat muiterij de eerste editie.
Zestig jaar geleden was daar het prille begin.
Bij bloemist Polman ging een siepel de aarde in.
Vermeerdering was het doel van dit gebeuren.
Om ze binnen de wallen op te hangen aan alle deuren.
De initiatiefnemers waren vastberaden om een coupe te plegen.
De Othmarriders hield die opstand echter succesvol tegen.
Het siepelhangen werd vreedzaam aan de Othmarridders toevertrouwd.
Om deze dwaasheid van een notabele rebellenclub is nimmer meer gerouwd.
Dinsdags worden de labels door dames aan siepels geregen.
Tijdens een drankje is er tevens tijd om menig traantje weg te vegen.
Met spijkers op planken worden siepels doorboord.
Garage Heisterkamp houdt zich jaarlijks aan haar woord.
De Hoogheid trekt vrijdags de eerste siepel onder het plafond vandaan.
Waarna de siepelhangers in groepjes naar de stad en alle wijken gaan.
Verzamelde siepelhangers gaan uiteen met een vrolijk humeur.
De siepels worden in de duisternis stipt opgehangen van deur tot deur.
De lijfspreuken van Prins en Markies zijn aan de siepels gebonden.
Bij menige deur worden gekookte eieren met worst en kaas gevonden.
Soms hangen bewoners een briefje met een warm welkom bij de bel.
Met hapje en drankje vermaken de siepelhangers zich ook binnen wel.
Vaak wordt er geëindigd in een huisbar met de meegebrachte spullen.
Waarmee de siepelhangers dan hun maagjes nog wat vullen.
Vanwege dit 60 jarig jubileum is er een unieke eiken siepelkapstok in de maak.
Voor gevels in de Siepelstad een uniforme decoratie met zelfs een koperen haak.
Om deze unieke Ootmarsumse traditie als cultureel erfgoed te initiëren.
Is nu CV De Othmarridders aan zet om de voltooiïng hiervan te organiseren.
Loat d’r gin grös oawer wass’n.
En goa d’r rap ne mouw an pass’n.
Henny Olde Meule
(stadsdichter Ootmarsum)
januari 2025